Различни единици за захарност и връзката им
Публикувано на: 29 Окт 2012, 17:58
Ровейки за инфо относно едни дрожди Ред Стар (Ферментис) попаднах на интересна информация относно връзката между захарност по Брикс (това което ние лаиците наричаме просто захарност) , мярката г/литър захари и съответно коефициента на преобразуване на въпросните дрожди на Ред Стар - които между другото са подходящи за мерло, каберне и сира от захари към алкохол в обемни проценти (% alcohol by volume, или просто алкохолен градус)
http://www.fermentis.com/SHARED/DocProd_164132.pdf
В друг винарски сайт http://vinoenology.com/calculators/fermentation/ видях калкулатор за смятане от Брикс в гр./литър захарност.
И ето резултата :
За конкретните дрожди е дадено че имат нужда от 17.6гр./литър захари за да произведат 1% обемен алкохол.
Следователно за 10% алкохол им трябват 176гр./литър , а това прави почти точно 16.5% Брикс.
От там и 16.5% Брикс дават 10% алкохол.
Или коефициента с който трябва да умножим захарността, определена чрез захаромер или рефрактомер и да получим очаквания алкохол е :
10/16.5=0.61 приблизително
Именно тази стойност съм виждал да се споменава в руски сайт за алкохол, даже стигаща и до 0.64
Аз за себе си бях приел за реална 0.57-0.58 , което се базира на данните на няколко колеги които бяха така добри да споделят лабораторните си измервания на вината си.
Убеден съм че подобно тестване на ферментация на един и същ материал с диви и културни дрожди ще покаже значително спадане на въпросния коефициент при дивите.
А ето и как се получава от 176гр. захари в литър мъст - 16.5% захарност по Брикс :
Тази мярка гр.захар на литър мъст е нито масова , нито обемна, а Брикс е масова.
Следователно трябва да намерим колко гр. вода остават в този литър мъст в който знаем че има 176гр. захари.
Знаем че 1 кг. захар заема обем от 0.625л. (или иначе казано 1л. захар тежи 1.6кг.)
Тогава 176гр. захар са 0.11 л. и до 1 л. остава още 0.89 л. вода (която тежи точно толкова в кг. 0.89кг.)
И следва че този 1л. мъст тежи 0.176 + 0.89 = 1.066 кг. (което е и показанието на хидрометър в SG единици т.е. плътността на мъстта е = 1.066)
тогава за % Брикс се получава : 0.176/1.066=0.165 или 16.5%
http://www.fermentis.com/SHARED/DocProd_164132.pdf
В друг винарски сайт http://vinoenology.com/calculators/fermentation/ видях калкулатор за смятане от Брикс в гр./литър захарност.
И ето резултата :
За конкретните дрожди е дадено че имат нужда от 17.6гр./литър захари за да произведат 1% обемен алкохол.
Следователно за 10% алкохол им трябват 176гр./литър , а това прави почти точно 16.5% Брикс.
От там и 16.5% Брикс дават 10% алкохол.
Или коефициента с който трябва да умножим захарността, определена чрез захаромер или рефрактомер и да получим очаквания алкохол е :
10/16.5=0.61 приблизително
Именно тази стойност съм виждал да се споменава в руски сайт за алкохол, даже стигаща и до 0.64
Аз за себе си бях приел за реална 0.57-0.58 , което се базира на данните на няколко колеги които бяха така добри да споделят лабораторните си измервания на вината си.
Убеден съм че подобно тестване на ферментация на един и същ материал с диви и културни дрожди ще покаже значително спадане на въпросния коефициент при дивите.
А ето и как се получава от 176гр. захари в литър мъст - 16.5% захарност по Брикс :
Тази мярка гр.захар на литър мъст е нито масова , нито обемна, а Брикс е масова.
Следователно трябва да намерим колко гр. вода остават в този литър мъст в който знаем че има 176гр. захари.
Знаем че 1 кг. захар заема обем от 0.625л. (или иначе казано 1л. захар тежи 1.6кг.)
Тогава 176гр. захар са 0.11 л. и до 1 л. остава още 0.89 л. вода (която тежи точно толкова в кг. 0.89кг.)
И следва че този 1л. мъст тежи 0.176 + 0.89 = 1.066 кг. (което е и показанието на хидрометър в SG единици т.е. плътността на мъстта е = 1.066)
тогава за % Брикс се получава : 0.176/1.066=0.165 или 16.5%