Страница 1 от 1

Различни единици за захарност и връзката им

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2012, 17:58
от victoryvt
Ровейки за инфо относно едни дрожди Ред Стар (Ферментис) попаднах на интересна информация относно връзката между захарност по Брикс (това което ние лаиците наричаме просто захарност) , мярката г/литър захари и съответно коефициента на преобразуване на въпросните дрожди на Ред Стар - които между другото са подходящи за мерло, каберне и сира от захари към алкохол в обемни проценти (% alcohol by volume, или просто алкохолен градус)
http://www.fermentis.com/SHARED/DocProd_164132.pdf
В друг винарски сайт http://vinoenology.com/calculators/fermentation/ видях калкулатор за смятане от Брикс в гр./литър захарност.
И ето резултата :
За конкретните дрожди е дадено че имат нужда от 17.6гр./литър захари за да произведат 1% обемен алкохол.
Следователно за 10% алкохол им трябват 176гр./литър , а това прави почти точно 16.5% Брикс.
От там и 16.5% Брикс дават 10% алкохол.
Или коефициента с който трябва да умножим захарността, определена чрез захаромер или рефрактомер и да получим очаквания алкохол е :
10/16.5=0.61 приблизително

Именно тази стойност съм виждал да се споменава в руски сайт за алкохол, даже стигаща и до 0.64
Аз за себе си бях приел за реална 0.57-0.58 , което се базира на данните на няколко колеги които бяха така добри да споделят лабораторните си измервания на вината си.

Убеден съм че подобно тестване на ферментация на един и същ материал с диви и културни дрожди ще покаже значително спадане на въпросния коефициент при дивите.

А ето и как се получава от 176гр. захари в литър мъст - 16.5% захарност по Брикс :
Тази мярка гр.захар на литър мъст е нито масова , нито обемна, а Брикс е масова.
Следователно трябва да намерим колко гр. вода остават в този литър мъст в който знаем че има 176гр. захари.
Знаем че 1 кг. захар заема обем от 0.625л. (или иначе казано 1л. захар тежи 1.6кг.)
Тогава 176гр. захар са 0.11 л. и до 1 л. остава още 0.89 л. вода (която тежи точно толкова в кг. 0.89кг.)
И следва че този 1л. мъст тежи 0.176 + 0.89 = 1.066 кг. (което е и показанието на хидрометър в SG единици т.е. плътността на мъстта е = 1.066)
тогава за % Брикс се получава : 0.176/1.066=0.165 или 16.5%

Re: Различни единици за захарност и връзката им

МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2013, 13:50
от victoryvt
Ако има хора чудещи се дали техният уред за мерене на захарност е верен, незвисимо дали е захаромер или е рефрактомер - ето начин да се снабдим с калибрационни разтвори:

Вземаме един съд с вместимост 2л. грубо.

В него наливаме първоначално 150мл (или 150гр. което е все същото) вода + 50гр. захар. Получава се разтвор със захарност по Брикс/Балинг/Плато точно 25%. Ползваме го за проверка дали нашият уред показва 25%.
След това вливаме още 50мл. или 50гр. вода. Получава се нов разтвор със захарност 20%. Проверяваме отново дали нашият уред показва 20%.
На стъпка 3 - добавяме още 62мл. (62гр.) вода - получава се разтвор със захарност 16% и така до края.

Ето и точните количества вода за доливане и съответни резултатни проценти захарност :

150гр. вода + 50 гр. захар ................ 25%
50 гр. само вода ........................... 20%
62 .............................................. 16%
45 .............................................. 14%
97 .............................................. 11%
101 ............................................. 9%
159 .............................................. 7%
287 .............................................. 5%
250 .............................................. 4%
417 .............................................. 3%

-----------------------------------------------
накрая ще имаме 1668гр. разтвор със захарност 3%

Точните грамове се мерят лесно с електронна кухненска везна - цени от 15 до 20 лв.

zaharnost.rar
(1.78 KiB) 4677 пъти

Това е самият екселски файл за изчисленията.

Re: Различни единици за захарност и връзката им

МнениеПубликувано на: 16 Юни 2021, 21:18
от Калековски
20 литра мъст х има няма 150гр. изферминтирали захари...ето къде ми се губят 3 литра бира :think: