Моето първо вино

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Re: Моето първо вино

Мнениеот daniel.trifonov » 28 Сеп 2013, 21:22

Добре, почти на 0% е паднала захарта, така че ако ще добавяш бактерии за ЯМКФ, след откаляването ще има нужда от малко добавяне на захар - 1 до 2% (по съвет на Виктор).

На материала за ракия, може да му хвърлиш вътре една затворена и замразена бутилка с вода, че да му смъкнеш температурата малко. Вечерта като се засили ферментацията, може ида превиши 30°C и това вече е предпоставка и за оцетно кисела ферментация.

Да си кажа и за моето вино в темата на колегата:
Миналата седмица го отделих от джибрите, а днес му направих откаляване. Плътността му е 0,996 г/см^3 или с други думи - малко под 0%.
От 85-87л течност останаха 71л вино. След смилането, гроздето беше на нивото на 110л в 120л бидон. не знам колко килограма са, но ми се струва, че рандемана е доста висок. Нека някой от хората с опит да каже приблизително какъв е рандеманът, че ми е интересно "къде сме ние".
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Моето първо вино

Мнениеот victoryvt » 30 Сеп 2013, 08:37

Дидо, без ензим такъв рандеман нямаше да получиш !
Тъй че свиркай си, всичко ти е наред.
А с вкуса как е - подобрява ли се ? И дали сложи ЯМКФ бактериите ?
И каква ти е температурата в бидона с виното ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моето първо вино

Мнениеот daniel.trifonov » 30 Сеп 2013, 09:56

Да, за ензима съм сигурен, че от него се получи такъв рандеман. Вкуса си е все още остър и тръпчив, по-кисел отколкото трябва да е според мен.
Бактериите ги сложих заедно със захарта и 10г ДАФ на 85-87л течност, като температурата в помещението варира от 19,5 до 22,5°C, т.е. оптимална. В бидона не съм я мерил честно казано, но не е по топъл от всичко останало наоколо.
Снощи мерих pH и се беше повишило от 3,2 към 3,3 (киселинността намалява), това за една седмица от посяването на бактериите за ЯМКФ. Според документа от производителя, вътре има една графика, която показва, че долу-горе в този период започва по-сериозната промяна на преобразуване на ябълчената киселина. Според мен всичко върви по план-график.
По-изразената тръпчивост може да се дължи на това, че отделих джибрите на по-късен етап или на сортова специфика. А какъв е сорта - никой не можа да каже. Догодина ще го правя с купено грозде :P
След още около месец мисля да откаля и сулфитирам, за да няма вече живи дрожди и ще подсладя на вкус, че толкова сухо вино нещо не ми допада. Ако след това се налага ще откислявам с калциев карбонат.
Тук имам въпрос: С какво количество КМБС трябва да сулфитирам, преди да добавя захарта за подсладяване?

Vitilactic_F.png
http://www.martinvialatte.com/SITES/martinvialatte.com/IMG/pdf/Vitilactic_F_2_-en.pdf
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Моето първо вино

Мнениеот victoryvt » 01 Окт 2013, 11:39

Обикновено е наполовина от това което се препоръчва за грозде преди ферментацията.
Около 5-6гр. КМБС на 100л. вино.
Недей бърза със захарта преди да е паднал винен камък след застудяването през другите месеци.
Може и да ти хареса на вкус.
Захарта после ще стане проводник на нежелани процеси като се стопли виното напролет.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моето първо вино

Мнениеот mirix » 01 Окт 2013, 21:13

Къпете юнаци ,а ко не стане виното ще шмулим бира. Аз като топ извратеняк не спазвам баш технологиите. Оставям виното в джибрите докато започне да ми харесва на вкус и чак тогава махам. Сега претакам по 2 пъти на ден. Вече мина бурната и започна тихата ферментация. След поизбистрянето му и многократни диагустации си го вадя като ми хареса. В процеса на тиха ферментация е възможно да има кисел , горчив .. или подобен вкус, но след откаляване трябва да се стабилизирва. Ха по 1 бритоска , че няма домашна
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 02 Окт 2013, 20:20

Минаха 5 дни откакто сложих захарния сироп на джибрата ,сега се чухме с дядото и ми каза ,че ферментацията вече е позатихнала ,но още прави шапка , не го бърка, а го претака и облива шапката с течност ,но течността била леко топла и като каша -това нормално ли е ?????Освен това трудно тече през крана ,а крана е 1/2 сферичен .т.е. отвота е доста голям ! Изображение
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот mirix » 02 Окт 2013, 21:28

Така като гледам имаш нужда от една лозова пръчка да ръчнеш да разкараш мизера и щешурне здраво. Ефекта от претакането е същия да не казвам и по добре, защото се обливат джибрите и не засъхват, но е необходимо поне 2 пъти на ден.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 04 Окт 2013, 16:57

Точно една седмица след отделянето за тихата мисля да откаля ! Тъй като около 75% от гроздето беше памид виното е по-скоро тъмно розово отколкото червено :oops: , та искам да попитам не се ли продава някакъв оцветител за го направи по тъмно червено :?:
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот victoryvt » 05 Окт 2013, 13:03

Продават се по агропатеките - подобрител за вино.
Ама не си заслужава.
Бледия цвят да ти е проблема. Ти докарай вкуса както трябва, цвета не бърка.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моето първо вино

Мнениеот mirix » 05 Окт 2013, 15:43

Ако искаш натурален оцветител, но незнам как ще се отрази на вкуса е цвета от бъзе. Пробвай в една чаша с няколко зрънца да видиш какво ще се получи
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron