markov написа:от MadButcher » 27 Мар 2018 09:58
pН преди ферментацията мерил ли си ?
Не съм. За сега ферментира добре.
Ако имаш препоръки в тази посока, кажи. Поздрави
Нямам препоръки, имам мед и търся споделен опит.
Имам рецепта от приятел, пчелар, който прави страхотна медовина вече от години по рецепта от някакъв пчеларски форум, но не е и чувал за специални дрожи
Ползвал някакви за белгийска бира, но не тръгнала с тях ферментацията и жули с мая за хляб като засява на 23Р като за бяло вино. Слага и доста цитруси, боровинки и пр. при първичната ферментация, която при него трае около месец на 20гр., после откалява за месец за вторична. Това, което набрах като инфо е, че е от особена важност рН-то в началото на ферментацията, пък и в по-късен етап на ферментация e индикатор за протичане на процеса. При засяването на дрождите не бива да е по-ниско от 3.7, а оптималното е от тази стойност да4.6. Горепосочените плодове носят различен вид киселинност и способстват за регулацията на рН, като добавят аромат и цвят. Има и различни версия за загряването на меда и водата преди посяване на дрождите. Някои директно разтварят меда в предварително подготвена вода(утаена и пречистена от хлор и пр.), после загряват до 60-80гр. Други въобще не загряват. Аргумент за това е, че медът на 60гр. губи органолептични свойства.