от cervesa » 27 Мар 2014, 21:34
Ако разсъждаваме -праволинейно-няма смисъл,тъй като медът притежава отлични антисептични свойства и няма нужда от пастьоризиране(варене),НО-има няколко причини ЗА,и НЕ:
-вари се за да се разтвори равномерно и да може след прецеждане да се отстранят всички механични примеси в мъста.
-НО,при варенето ,се губят доста от ароматите във меда
-всеки майстор решава сам за себе си как и кога да вложи меда при направа на медовина.
-НО има една важна причина поради, която се преварява меда-това е "Ботулизма",болест,която се причинява от бактерията Clostirium Botulinum,която се намира във водата и почвата,и лесно може да се внесе от пчелите в меда.Тя се унищожава с третиране за 5 мин ,при 85 *С.
И последно: има една напитка ,"Брагот"-това е комбинация между медовина и пиво,и там меда се влага по време на варката.
И донеси да ти опитаме медовината:)!
П.П.Сега забелязах,че въпроса е в раздел "Вино".Медовината е към Пивото:)