Тази година заради многото и кофти дъждове в доста сухо и тихо в нашата винена секция. Използвам случая малко да я раздвижа пък и да си каза какви съм ги започнал.
Материалът (100кг) е Семийон и Мерло в съотношение около 60/40. Състоянието на Мерлото е перфектно, но Семийона имаше и разкъсани зърна, че беше бран в чували 3 дни по-рано. Все пак не миришеше на ферментирало.
Смляхме го с голямата машина, която отделя чепките, направо на лозовия масив.
Захарност 24.5°Bx или OG=1.103
Сулфитирането 1час след смилането с 14г КМБС и добро разбъркване.
--= Подготовка на стартер =--
10г Zymaflore RX60 рехидратирани в 500мл преварена и охладена до 35°C вода. 10 мин след посипването всичките се бяха разтворили и влях захарен сироп от 1с.л. кафява захар кипната в малко вода и охладена + съвсем малко количество ДАФ с добро разбъркване за аериране.
Надигна се малка шапка, а до тогава вече бяха минали 2 часа от сулфитирането на гроздовата каша и сложих в мини стартера няколко лъжици гроздова каша, че да има минерали за животните.
След още час мини стартерът вече беше направил дебела шапка, влях го в около 2л аерирана винена мъст.
--= Подготовка на винената мъст =--
На втория час от сулфитирането добавих пектолитичен ензим Lafase Fruit в количество 3г на 100кг гроздова каша.
След 12ч влях стартера в около 55кг винена мъст, без да разбърквам. След още 12 часа ще прехвърля от ферментиращата мъст в непосятата, за да тръгне и там ферментацията. Това не знам дали е добра практика, но се получи малка издънка със съдовете и нямаше как да посея в цялото количество мъст. Останалата е в 4бр. 10 литрови туби.