Да, вдигнало е утйката при пренасянето.
Сега ще трябва да почакате докато се утаи наново.
Или да бистрите с бентонит.
Грешката е че е оставено върху утайката, трябвало е да го преточите (откалите) поне веднъж.
Ако няма дефекти във вкуса и ако е достатъчно алкохолно няма да се развали.
Но иска студ за избистряне, а то вече студ не се очаква от природата.
За тест може да направите следното - напълнете една ПВЦ бутилка и я сложете права във фризер или в краен случай в хладилника. Ако е във фризер не я чакайте да замръзне, а само да заскрежаса леко и я местете в хладилника. След ден, или няколко дена - ще падне хубава утайка и виното над нея ще е бистро.
Същото ще стане и с бидона, но по-бавно.
Ако ще го пиете сега - недейте сулфитира, ако ще го чакате повече - сулфитирайте леко с половин доза КМБС или серниста киселина след откаляването и бутилирайте в някакви бутилки за бърза консумация.