Страница 1 от 1

Тест на 5 спиртомера

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 12:59
от victoryvt
Пускам тази информация по повод молбата на колегата mxkolev :

Ето какво показват 5 различни вида спиртомери в една и съща 40гр. ракия.
Тя разбира се не е скорошна и не е ясно с какъв спиртомер е докарана до 40гр. и дали изобщо е трябвало да е 40гр.

Първо ето снимка на тестваните спиртомери, някои са от електронния магазин, други ги е имало, но сега ги няма, а първият е моят първи голям и скъп спиртомер от преди няколко години, на който аз лично най-вярвам.

5-spirtomera-test.jpg


Ето и резултатите от ляво надясно :

1. Големия с термометъра : 40%
2. Другия с термометър от магазина (0-100 с термометър - 27лв.) : 39.5 (може и 40 да се каже, защото скалата му е по-сбита от на предишния)
3. БГ без термометър от магазина (0-60 - цена 7.50лв.) : 39
4. Руски с колбичката (имаше го в магазина на цена около 4.50лв.) : 40
5. Руски малък от магазина (0-96 , цена 2 лв.) : 41

Общо взето , като изключим най-евтините, всички са с около +- 1алкохолен градус разлика.
Така че за непрофесионални цели мисля че всеки уред с цена от около 25-30 лв. е предостатъчен и може да му се вярва.

В скоро време ще имам и специализиран спиртомер за казанджийници - малки пунктове за изваряване на ракия.
Уредът е със скала от 40 до 50 градуса и е със сертификат за митниците.
Цената обаче е доста солена :roll:

Re: Тест на 5 спиртомера

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 23:24
от victoryvt
Ето го и въпросният лицензиран спиртомер.

http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=208


цената е заради лиценза от метрологията такава.

Re: Тест на 5 спиртомера

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 12:53
от Pirgos
Здравейте!Искам да направя подарък на баща ми и ме интересува дали може по някакъв начин да се определи най-точния от изброените горе спиртомери?Например може би ако се сравни с този,който е предназначен за професионално ползване?Или ако може просто да ми препоръчате някой :) Благодаря предварително!

Re: Тест на 5 спиртомера

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2013, 09:58
от victoryvt
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=190 - ако е за ракия (до 70%)
А ако е за по-универсална употреба - тоя дето е до 100%
Имай пред вид че тоя от 0 до 100 има доста сбита скала в областта на ракията (40-50%), докато другия до 70 е много по-четим там.