Здравейте!Във вторник за първи път се впуснах в опита да правя уиски - с първата крачка озахаряване на малца.И така започнах с
250 гр. малц и 750 мл.вода кoито държах на 55 гр. за 20мин.След което направих йодна проба (знаех че ще е черна и така си беше)
После вдигнах температурата до 61-64 градуса.Някъде към 50-тата минута пак направих йодна проба и за мое учудване
беше с цвета на кашата ,хич не си смени цвета , но реших да продължа още малко и така изкарах към час и половина.
Налях в една чаша само водната част от материала и я изтудих до 20 градуса.Като премерих със захаромера не можах да повярвам
показваше 22% !За това взех и втори захаромер ,но и той показа същото.Казах си няма начин и двата да грешат, но реших
и трети да сложа.Щом ги имам що да не пробвам със всичките
и трите показваха точно 22% пък и на вкус беше бая сладко.Да си призная честно въобще не съм и очаквал
че може да се изкара такава захарност от зърно(Може би захаромерите трябва да са спец. за зърно , но както казах мъстта си беше доста сладка).Прецедих и останалата
течност от кашата и изкарах общо 500мл. течност.Както казах в началото сложих
250гр. малц и 750мл. вода което ще рече че имам загуба от 1/3 тва нормално ли е ? Отделих малко мъст загрях я на 25градуса и сипах една кафена лъжичка суха мая.След
1 час беше шупнала яко и я изсипах обратно в майката.След около 1 час мъстта вреше доста здраво ,и бутилката в която я бях сипал беше пред гръмване.Отворих я
за малко и пак я затворих, и така няколко пъти преди да си легна.На обед на другия ден бурната ферментация беше минала и реших да направя измерване.Като отворих бутилката
ме лъхна як аромат на много хубава бира реших да пробвам на вкус - също беше много вкусно и горчиво.Измерих -мъстта вече беше с 10% захарност и 7% алкохол.
Днес (петък) след почти 3 дена след затварянето измерих 0% захарност и 9% алкохол ( тва достатъчно ли е , не трябва ли да бъде 11?).Та като за първи опит
в озахарявнаето как съм се справил и къде имам забалежки:) Благодаря !