от victoryvt » 28 Дек 2014, 22:49
Отзад напред - маята на кубчета се произвежда обикновено като отпадък от алкохолно спиртно производство.
Тъй че , за мен тя е номер две, а номер едно са специалните дрожди за зърнен алкохол Фермиол.
Йоткер - за хляб и сладки, в краен случай става и той, но няма смисъл заради цената.
Кълнчето трябва да стане 2/3 от размера на зърното за малц от ечемик, за малц от пшеница - той така или иначе расте извън зърното и то няма люспа. Царевица не съм малцовал.
Не е проблем ако за малц от ечемик кълнчето пробие и излезе навън, просто започваш да губиш нишесте, защото той го яде (кълнът).
На Болярка всичкият малц е прерасъл доста - виждат се с по два три мм по-дълги от зърното кълнове. Докато немският на Вайерман е бетон - точно 2/3 от дължината на зърното. Поне за 70% от зърната.
Значение има предимно за бира.
За уиски няма такова значение.
По-добре го остави да прерастне, независимо от заггубата на нишесте.
Поне ще си сигурен че е натрупал нужните ензими за безпроблемно озахаряване.
И още един съвет (не само защото продавам малц) :
Няма да ти излезе по-евтино да малцоваш зърно, освен ако не ти е без пари ечемика и енергията за сушене.
Вярвай ми, 3 кг сушен малц ми струваха 8-9лв само за енергия да ги суша.
Това е 3лв. на кг. без самото зърно, а то първо е около 50ст. за кг.и второ - от 1 кг. ечемик стават 800гр. малц.
Разбира се, с някакъв шкаф-сушилня за около 10кг. на зареждане може да падне и до 2лв. на кг. цената, но пак е загуба на време и няма да е с това качество,което излиза от фабриките, даже и нашите.
За немския да не говорим.