Първо поздравления за дестилационната система с мини ректификационна колона!
Обаче аз като "прозд инджинер" забелязвам един недостатък...
По мое мнение ще е много по-ефективна системката, ако отклонението за алкохолните пари се вземе от върха на ректификационна колона, там, където си монтирал термометъра, а не от страни.
Понеже горещите алкохолни пари се издигат нагоре, стигат до края на колоната, стоят там и няма къде по-нагоре да отидат, охлаждат се от стените на колоната, кондензират и се стичат обратно надолу при врящата течност. Става един безкраен кръговрат и една малка част от тях излизат през отклонението в страни към филтъра.
Ти се чудиш защо до 90 градуса не тръгва. Ами поради горната причина.
При 90 градуса започват да се образуват по интензивно и водни пари. Ето защо алкохолните градуси падат бързо.
Изкарал си 0,5литра с 30 градуса алкохол, но повечето алкохол си е останал вътре в тенджерата.
Това е моето скромно мнение.
Моля останалите колеги за коментар.
П.П. Сега видях, че и Виктор е писал.
Наистина е хубаво да се направи "двоен препек", както му викаме по нашия край, но при наличие на ректификационна колона не е съвсем задължително. Фракциите ( летливите вещества - тежки, леки и разни с различна температура на кипене) се отделят от тарелките. По-важното в случая е да НЕ се ползват за пиене първакът и патоките.