Малцово уиски

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 01 Юли 2014, 11:03

15*0.42=6.3л. чист алкохол
6.3/0.54=11.66кг. ферментируем екстракт
При 60% ефективност ще ти трябват около 19-20 кг.зърно.

За 15 кг. царевица - озахаряване с ензим и малц -> бърбън.

1. Завираш 40л. вода и в нея сипваш 15 кг. царевица смляна на едро.
2. Разбъркваш добре и добавяш 15гр. термостабилна алфа амилаза http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=11_15&products_id=58
3. Вариш 30 мин. с добро бъркане. По някое време вместо да се сгъстява - кашата ще започне да се втечнява - това е ролята на ензима.
4. Доливаш студена вода на части като помниш колко си влял (целта е около 30л.) и мериш колко е паднала температурата на кашата.
5. Щом падне до около 65-64 гр. - добавяш 5 кг. смлян малц (някакъв светъл - български или немски няма значение)
6. Фиксираш температурата на 63гр. и я поддържаш такава 1 час ! (това е главното озахаряване)
7. Проверяваш с йод дали има неозахарено нишесте - прочети за йодна проба.
8. Ако има нужда загряваш бързо до 72гр. с бъркане да не загори. Там държиш 15-20 мин. до добра йодна проба.
9. Охлаждане до 25-30гр. , проверка със захаромер колко е началната захарност и посяване на дрождите - http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=11_12_19&products_id=57
10. Ферментация 3 дена, макс. 4 и проверка със захаромер колко е крайната захарност (търсим я близка до 0-та, но най-вероятно ще е около 3-4%)
11. Незабавна дестилация след края на ферментацията на само течността - всяко забавяне води до вкисване. Ако си с казан с колона - вадиш директно фракциите. Ако си с обикновен казан с лула и серпентина - правиш две дестилации : първата е без делене на фракции - събира се всичко до вода, после получения материал се редестилира с делене на фракции.
12. Средната фракция с алкохол около 65-70% се аерира за около седмица -две с друсане и проветряване или с помпичка за аквариум и през същото време се и добавя дъбов чипс според вкуса - около 4-5гр. на литър - микс от силно и средно печен. http://beer-bg.com/index.php?main_page=index&cPath=11_37
13. След месец отлежаване се вади и прецежда заради утайка от чипсовете, разрежда се до 42% и се добавя кленов сироп на вкус и/или карамелизирана захар както се прави греяна ракия.
14. Отлежаване с нов дъбов чипс средно печен 1-2гр. на литър за много време - колкото издържи.

Наздраве,
а дали ще е добро - зависи от майстора :)
Много трябва да се внимава със загарянето, в противен случай дъхът на загоряло остава и няма премахване.
И пак повтарям - дестилира се само течност и никакви трици !
Най-добрият вариант е и ферментацията да е само на течност, но иска съд за прецеждане и промиване и е за по-напреднали.
Има и други тънкости - първо да се направи протеинова пауза на около 52гр. с една част от малца, после да се загрее до завиране и да се добави алфа-амилазата и т.н. по описания начин. Това дава по-голям рандеман и по-добра ферментация, но нека първо се придобие някакъв опит.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

царевичен алкохол

Мнениеот ranat » 02 Юли 2014, 00:23

Първо мерси за бързия и подбробен отговор.
Сега може ли да уточна някой неща по точките.

5.Тук си казал че трябва да добавя малц (до колкото разбирам това е за озахаряването)
не може ли вместо малц да се ползва отново ензим така поне съм разбрал от другите мнения.

8.Тук разбирам че да не загори трябва бързо бъркане.Искам само да питам за времето от 20мин.и само
в този ли момент от цялата процедура има опасност от загоряване.

11.В казанЯ :) слагам само течността.Ще варя на казан с колона на който може да настройваш градуса.
Значи дела фракциите от първия път.


Относно тънкостите за по-добър рандеман и ферментация чрез протеинова пауза,това наиситна ми е неясно
и на този етап ако стане по метода който си описал след това може да пробвам и нещо по-трудно.
ranat
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2014, 00:14

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 02 Юли 2014, 11:55

Вместо малц може да се използва глюко-амилаза за озахаряване, като температурата е не 63, а 60 гр. и се прави подкиселяване до пеха 4.5
Обаче няма да е бърбън, а ще е водка.
Както и да е - уискито го прави бурето и дългото отлежаване.
Другите въпроси са ми неясни - бъркане му е майката, а как точно ще бъркаш - гледай да не загори.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот jba » 29 Авг 2014, 10:59

Здравейте,
Викторе да попитам за фракциите как точно да ги разгранича.
Никога не съм варил нито ракия нито друго, но имам 4 каси гадна бира на около 7*abv и мисля да пробвам да изцедя нещо силно алкохолно от нея.
Разполагам с едно казанче (около 30 литра) с лула останало от дядо, нямам снимка за жалост.
Relax Don't Worry, Have a Home Brew!
Аватар
jba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 20 Юни 2013, 14:16

Re: Малцово уиски

Мнениеот cervesa » 29 Авг 2014, 12:06

От гадната бира ,ще излезе гадна ракия :lol:
Само ще хабиш енергия-твоя,газова или електрика...
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Малцово уиски

Мнениеот jba » 29 Авг 2014, 13:59

Е в кенефа ли ... :angry-screaming:
Relax Don't Worry, Have a Home Brew!
Аватар
jba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 20 Юни 2013, 14:16

Re: Малцово уиски

Мнениеот cervesa » 29 Авг 2014, 14:24

Това е вярната дестинация.. :mrgreen:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 31 Авг 2014, 21:02

Пускаш един, два, колкото се наложи казана без да делиш фракции и събираш до вода. Полуеният дестилат се казва сирец, не става за пиене, но след това ще го превариш наведнъж и вечеще делиш фракции.
1. Глави - 1% от сиреца.
2. Среда - докато замирише на костилки,джибра, дърво. Обикновено при преварка това се случва на около 45-50 гр. алкохол.
3. Опашки - след като падне под 45-50 и замирише както е описано в т.2. Тях можеш да ги събереш заедно с главите и да ги ползваш при следваща преварка.

Но истината е че ще похарчиш повече енергия отколкото алкохол ще добиеш.
Пробвай все пак.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот jba » 01 Сеп 2014, 11:55

10х,

Тя бирата не е чак толкова гадна, най-вече не е газирана - вайцен газиран като за стаут.
Със сигурност ще пробвам тамън да се науча на дядовото казанче :).
Relax Don't Worry, Have a Home Brew!
Аватар
jba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 20 Юни 2013, 14:16

Re: Малцово уиски

Мнениеот souljah » 05 Окт 2014, 11:14

Може ли да кипнем захарния сироп преди ферментация, за да намалим риска от вкисване? Защо не се вари както при пивоварка?
souljah
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Авг 2013, 14:58

ПредишнаСледваща

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron