от Foreigner » 04 Окт 2018, 22:59
Веско, почти 1:1 ще ти бъде ракията - от плода и захарта - не е болка за умиране и очевидно не гониш количества. Според мен съотношението ти ябълки / захар (над 6:1) е много добро и ще си промениш мнението след дестилацията. Можеш да накълцаш 5-6 кила ябълки и да ги прибавиш преди да затвориш казана. После аериране (с помпичка за аквариум, примерно), малко глицерин (1 мл на литър ракия) или бяла захар (4-5 грама на литър) за омекотяване, малко търпение за отлежаване и градиране до 41 - 42 градуса и вероятно ще си много доволен. За по-голям рандеман и особено по-голямо втечняване на материал от плодове като ябълки, дюли и круши (всъщност за всички), можеше да добавиш и ензима "Депектил" от магазина на Виктор - определено помага! Не знам на какъв казан ще дестилираш, но гледай количеството добавена вода в джибрите да е само толкова, че да няма риск от загаряне. Прекаляването с вода носи само негативи. По-кротко с огъня, тънка струя на дестилата - аз така виждам нещата. Ако се включи в темата и Петьо Малчев, който май ти е и градски, успехът на калвадоса ще е гарантиран. Успех и от мен!