Значи , след като миналата година започнахме да правим вино, със съседа решихме че да хвърляме джибрито след това е "нехристиянско" . Закупихме самоделна колона , забъркахме второ вино, и онзи ден направихме една варка.
Понеже сме много боси във варенето на ракия , ще опиша какво правихме , пък моля ако бъркаме някъде , да ни коригирате за следващите варки.
Та, залагаме си материала /около 65-70 литра, гъстото отделено/в 100 литровия казан , включваме нагревателите , пускаме водното охлаждане и сядаме да пием бира.
След достигане на 78 градуса на колоната, тръгна първак. Отделихме около 300 МЛ.стабилизираме на около 80 градуса температурата ,и следващите 7.5 литра вървяха на 80 % . Това обаче се случва за около 3-4 часа , и леко поизнервени надухме колоната до 86 градуса , и извадихме още 2 литра , накрая със 70 % алкохол.След това просто я спряхме , и на другия ден останалото в казана- кош.
Въпроси :
1. в горната варка объркахме ли нещо?
2.Колоната е с два нагревателя , и когато единия се изключи /автоматично / ракията спира, и тръгва отново при включване. Колебанието е +-2 градуса - Това проблем ли е?
3.Как по дяволите разбирате кога от колоната са тръгнали патоки?
Имаме да правим още 5 варки , всякакви корекции ще са ни полезни.
Поздрави!