Тъй като г-н Председателят се оказа неподкупен
, а се задават адски жеги, ще дам мързелива рецепта по-скоро за мастика класик.
За 2 литра мастика:
1 литър медицински спирт 96%
5 мл анетол
4 грама мастикс
захарен сироп от 80 грама захар и 1 литър дестилирана или трапезна минерална вода
Важно е алкохолният градус да не пада под 48 - иначе побелява. За да се разтвори добре мастиксът, може част от сместа да се подгрее и да се бърка здраво.
Понеже ми подариха ново буре от дъб и акация, аз ще процедирам по малко по-различен начин - за 3 седмици ще налея в бурето само спирта и водата. След това източвам, добавям другите съставки и след още 3-4 дни събирам бригадата дегустатори. От престоя в бурето очаквам ефект върху цвета - в посока "Рикар". Много лед и наздраве!