Обработването с пара е отдавна в употреба при старите пивоварни.
Имаше едно клипче и снимки за чешката Пилзнер Уркуел - бъчвите в които отлежава бирата се попарват с нещо като пароструйка. И това още в началото на века (20-ти век).
Сега вече с неръждавейката е лесно, но тогава масово са ползвали дървени бурета и бъчви - всичко минава през парна баня.
За целите на домоварството - да, става, обаче какво ще правим с пластмасовите ферментатори ?
Ще се нагънат като червеи (мн. число)
Аз винаги си попарвам торбата за финалното прецеждане във вряла вода за около 5-10 мин.
След това извършвам прецеждането в същата кофа, в която е било попарването.
Ферментатора го мия със сода каустик или Финк ФЦ21 , после дезинфекцирам с Окорон 12,
Същата работа е и с ПЕТ-кеговете и бутилките.
Всъщност бутилки дезинфекцирам само ако ще се пази бирата за повече от седмица. Иначе за бърза консумация - мия бутилката, пълня с пълначката от кега и това е, те бактериите докато разберат на кой свят са - бутилката е изпита от приятели и други подобни зажаднели ...