Малцов екстракт

Дискусия относно видове, качество и характеристики на суровините и материалите за домашна бира - малц, хмел, дрожди и немалцови добавки.

Модератор: Martin

Малцов екстракт

Мнениеот Clarion » 23 Юни 2016, 11:14

Гледам прогнозите, че скоро няма да падне под 30 градуса, и се замислих дали да не кривна от праведния път и да направя една бъзра експериментална варка с малцов екстракт. Обаче като се зачетох:
1 kg malt extract powder = 1.60 kg malt
1 kg barley malt = 0.62 kg malt extract powder
1 kg liquid malt extract = 0.80 kg malt extract powder
1 kg liquid malt extract = 1.30 kg malt
т.е. за да заменя 3.2 кг. малц (смелен струва 7-8 лв.) ще ми трябва 2 кг. сух малцов екстракт, който ще струва 44 лв. (4 х 500 г. х 11 лв.)!?
Верни ли са ми сметките?
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Малцов екстракт

Мнениеот victoryvt » 23 Юни 2016, 11:49

Да, от 3.2 кг. малц при 66% екстрактивност (каквато имат повечето домашни пивовари) ще извадиш 2.1кг. екстракт
Цената на 2 кг. екстракт купен сух е 4 по 11 = 44 лв.
Няма сметка, но пестиш от труд :)
Течния е по-изгоден но не е наличен. (но пак разликата е в проценти, а не в пъти)
А всъщност какво му е лошо на горещото време относно добиването на пивна мъст годна да ферментира ?
Ясно че за ферментацията не е добре ако нямаш охлаждане, но за пивоваренето ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцов екстракт

Мнениеот upili » 26 Юни 2019, 20:53

Здравейте. За да не отварям нова тема реших да съживя тази. От 2-3 години ми е мерак да започна да правя домашна бира, но сега му дойде времето. В най- мъртвия сезон за домашно пивоварене, но съдба. Та на въпроса- за начало мисля да започна с течен малц, но не намирам никакво инфо . Намерил съм тъмен на цена 6 лв/кг. Има ли разлика между тъмен и светъл, освен, че бирата ще е тъмна? Аз по принцип по-обичам тъмни, ароматни и горчиви бири, така, че това няма да ми е проблем. Заради жените обаче ще се наложи да не е толкова горчива. Търсих и някакви примерни рецепти за екстрактна бира, но ударих на камък. По въпроса почти нищо няма написано в сайта. Знам, че със самото започване минавам на страната на еретиците, но в момента времето ми е много кът. За есента- зимата обещавам, че ще се опитам да вляза в правия път :D Благодаря предварително на всички отговорили
upili
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 26 Юни 2019, 20:38
Местоположение: гр. Белоградчик

Re: Малцов екстракт

Мнениеот ВескоВарна » 29 Юни 2019, 11:57

Привет! Трудно мога да ти дам съвет за малцови екстракти, защото не съм ползвал. Вероятно мога да те насоча към сайт за еретици, но ... вместо това ще се опитам да ти дам обща насока за варенето на бира.
Първо трябва да си избереш какъв стил бира искаш да правиш. Наистина са много. Бирата се прави от 4 елемента: Малц(екстракт), Вода, Хмел и Мая.
Основния показател на малцовия екстракт е захарността в %. Освен ако не го пише на опаковката, трудно ще съдиш за цвета бирата след като го разредиш. Дай линк към този екстракт който си намерил.
Горчивината зависи от вида и количество хмел, който ще добавиш. Аромата зависи от стила, може да малцов, хмелов и дори от маята.
За да стане една бира тъмна е достатъчно да се сложи 15% тъмен малц. Тъмните бири които аз пия(варя) не са силно охмелени, защото силния аромат на хмела ще обезмисли кафения аромат на препечения малц.
Погледни в темата за Водата, какви показатели трябва да има или каква минерална ползват колегите.
Според това какъв екстракт си намерил мога да те насоча към някаква рецепта. Най-общо трябва да разредиш екстракта с вода до мъст със съдържание на захар 11-14% по скалата на Плато/Брикс. Да я сложиш да се вари за час като добаваш хмел в началото, в края и в количество според рецептата. После да охладиш до 25С, да я преместиш във ферментатор(бидон с клапан) и да добавиш дрождите(маята). Ферментира една седмица. Бутилираш като добавяш 6-7гр захар на литър. Седмица на стайна температура после в хладилника, За лагерни бири температурите са съвсем различни.
Дано съм бил полезен.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Малцов екстракт

Мнениеот upili » 29 Юни 2019, 18:22

https://bgpartners-bg.com/product/tmen-maltsov-ekstrakt-techen Това е екстракта. Предполагам, че няма да има проблем да се ползва за бира. Ще се радвам на всякакви идеи и рецепти. В момента ровя при руснаците, но друго си е да има човек с опит с които да се консултираш тук.
upili
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 26 Юни 2019, 20:38
Местоположение: гр. Белоградчик

Re: Малцов екстракт

Мнениеот ВескоВарна » 30 Юни 2019, 10:35

Имам усещането, че е нещо за готвене, но ... на етикета има телефон. Обади им се и ги питай за какво служи, става ли за бира и най-важното с каква захарност е за да направим сметка дали си струва.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Малцов екстракт

Мнениеот upili » 30 Юни 2019, 10:58

Обаждах се още преди 2-3 дни, но и те не знаеха. Ечемичен е. По руските форуми за екстрактна бира ми направи впечатление, че на доста от екстрактите (неохмелени) дето ползват също пише на етикета, че се ползват и за производството на хляб и т.н. Спецификациите са му дадени отдолу. Вече взех 1 туба и ще тествам. Просто ми трябват примерни рецепти и препоръки ако някои е правил такива експерименти. Копвам само някои от спецификациите тук:

Описание: Гъст сироп произведен чрез екстракция от ечемик и ечемичен малц след което е филтриран и концентриран.

Външен вид: Кафяв гъст сироп

Аромат / Вкус: Приятен, характерен сладко малцов

Етекиране на продукта: (Ечемичен) Малцов екстракт

Аналитична спецификация от анализ:

Brix° (refractometer) 74 – 78

pH (10%-разтвор) 3,0 – 4,0

Colour EBC (10%-разтвор) 750 – 850

П.П. Разполагам с дрожди Абайе и S-04 и хмел Нъгет, Халертау и Перла.
upili
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 26 Юни 2019, 20:38
Местоположение: гр. Белоградчик

Re: Малцов екстракт

Мнениеот Martin » 01 Юли 2019, 09:48

upili написа:Colour EBC (10%-разтвор) 750 – 850


Малеее.... ти на това обърна ли някакво внимание?
Нормален портър/стаут е 80-150 EBC
Ти имаш 800.... Това нещо иска и светъл малц.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Малцов екстракт

Мнениеот GunGod » 01 Юли 2019, 11:16

Сигурно 1 тон пилз :D
Tова е концентрат след като разреди примерно 1:5 за получи да кажем 12 Плато пак ще бъде черно. Дори при 500 литра бач пак ще е над 50 EBC
Той колегата си каза че обича тъмни бири ....

Мен друго ми стана интересно при тази концентрация дали може да оцвети зъбите или езика ? :o
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Малцов екстракт

Мнениеот Dejmos » 01 Юли 2019, 11:44

Колега, обърни внимание на това:
"Енергийни стойности за 100 g:
Energy 275 kcal / 1170 kJ
Въглехидрати 65 g
-от които захари 35 g"
Едва половината от съдържащите се въглехидрати са захари. А другото? Може би (неозахарено) нишесте? ...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Следваща

Назад към Материали и суровини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron