Страница 1 от 1

Производство на домашен малц - заслужава ли си?

МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016, 13:42
от ВескоВарна
Здравейте! Още не съм почнал да варя, а вече се замислям да затворя процеса. Вероятно защото имам някакъв достъп до богат инвентар.
Няколко дни превъртам варианти и стигнах до извода. че ако е прекалено малко не си струва, а ако е прекалено много ще има проблем с реализацията. Да не говорим, че трябва да изгърмиш с няколко малки проби докато го докараш.
Ето докъде стигнах с сметките за балансирано производство:

Производство на пивоварен ечемик
1. Семена се произвеждат от ИЗ-Карнобат - 8 сорта. Трябва ни една опаковка -30кг
2. Земя - при 18-20кг/дка сеитбена норма(450сем/м2) около1,5дка
3. Торене, пръскане, жътва ... няма да задълбавам.
4. Очакван добив ....700кг/дка(умерен оптимизъм) да го закръглим на тон общо.

Подготовка на ечемика
1. Почистване и селектиране с триор .... резултат 800кг материал и 200кг фураж (гадая).
2. Следене на влагата трябва да е около 12.
3. Лабораторна проба за показатели.
4. Консултация с технолог.(ако имам късмет)

Преработка в малц(най-общо)
1. Накисване 24часа (до влага 40)
2. Кълнене 7дни
3. Ударно сушене за убиване на кълновете. (имам сушилня с нагревател и вентилатор)
4. Доизсушаване на слънце до влага 6.(може и само това)
5. Барабанене за очупване на кълновете. (Имам точното нещо)
6. Пресяване на кълновете. (имам автоматично сито)

Резултат 700кг малц. (оптимистично)
Трудът и енергията са много. Икономисвам само от наличен инвентар, което не е малко, защото ограничавам началните инвестиции.

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2016, 18:06
от BatVentsi
И аз така, но просто имам достъп до ечемик и реших сам да си правя експерименти с малцуването. Никога не съм се замислял сам да си произвждам зърното. Имам достатъчно пространство и удобства за покълване, сушене и печене. Направих си ролер с таймер (100л) и сушилник с регулиращо отопление, вентилация, който може да се надстройва. Още не ми е подредено всичко, но като е готово, ще цъкна някоя друга снимка.

Като цяло не мисля, че си заслужава да се затвори цикъла напълно, поне не в моя случай. Ечемика не е скъп и за количествата, които мисля да ползвам в близките няколко години, не ми се струва изгодно да се захващам с посеви и жътви, а и няма да има време за варене :)
Единствения проблем в момента ми е да намеря добър сорт и да не ми го продават по 1 тон минимум.

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 21:14
от ВескоВарна
Семена могат да се хванат на някое изложение или да се поиска тестова мостра от институт. Ти имаш ли пивоварен ечемик от миналата година, бих купил малко за малцови проби? Трябва да е пожънат почти узрял за да е с добри качества.
Днес снимах малко инвентар, но не всичко.
http://veskovarna.snimka.bg/cooking/bira.902168.36733168

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 16:59
от BatVentsi
Не бях много точен в предния ми коментар. Значи, 20-на години бях в Гърция и сега се установявам обратно в България. Пътувам доста често до Атина и обратно и предимно от там мисля да се снабдявам с ечемик на първо време. Това е гръцки пивоварен ечемик, който много познати ползват. Не познавам никой, който да работи с екстракти, предимно защото трудно се намират. В същото време ще започна да разучавам какво и къде се продава в моя район Силистра-Русе-Разград-Плевен и да прекратя вноса от чужбина. Едва ли ще правя опити с малцуването в близките 30-40 дни, но когато започна и имам зърно, а и ако още ти трябва, ще уредим нещо.

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016, 17:42
от ВескоВарна
Искам да направя проби, икономичната доставка на Еконт е до 20кг, така че ако ти се намира ечемик в този порядък, имам интерес. Независимо кога. Благодаря предварително!

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2016, 15:26
от daniel.trifonov
Ето тука някои колеги са показали своя опит, че дори и нагледно.

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2016, 12:27
от ВескоВарна
Взимам си поука! :)
БГагро предлагат семена за австрийски ечемик
http://zashtita.bulagro.bg/%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0-493.html