Здравейте! Още не съм почнал да варя, а вече се замислям да затворя процеса. Вероятно защото имам някакъв достъп до богат инвентар.
Няколко дни превъртам варианти и стигнах до извода. че ако е прекалено малко не си струва, а ако е прекалено много ще има проблем с реализацията. Да не говорим, че трябва да изгърмиш с няколко малки проби докато го докараш.
Ето докъде стигнах с сметките за балансирано производство:
Производство на пивоварен ечемик
1. Семена се произвеждат от ИЗ-Карнобат - 8 сорта. Трябва ни една опаковка -30кг
2. Земя - при 18-20кг/дка сеитбена норма(450сем/м2) около1,5дка
3. Торене, пръскане, жътва ... няма да задълбавам.
4. Очакван добив ....700кг/дка(умерен оптимизъм) да го закръглим на тон общо.
Подготовка на ечемика
1. Почистване и селектиране с триор .... резултат 800кг материал и 200кг фураж (гадая).
2. Следене на влагата трябва да е около 12.
3. Лабораторна проба за показатели.
4. Консултация с технолог.(ако имам късмет)
Преработка в малц(най-общо)
1. Накисване 24часа (до влага 40)
2. Кълнене 7дни
3. Ударно сушене за убиване на кълновете. (имам сушилня с нагревател и вентилатор)
4. Доизсушаване на слънце до влага 6.(може и само това)
5. Барабанене за очупване на кълновете. (Имам точното нещо)
6. Пресяване на кълновете. (имам автоматично сито)
Резултат 700кг малц. (оптимистично)
Трудът и енергията са много. Икономисвам само от наличен инвентар, което не е малко, защото ограничавам началните инвестиции.