от victoryvt » 23 Мар 2014, 17:21
Добавките са все с една цел - да заменят скъпия малц, а и да увеличат добива на екстракт.
За съжаление развалят вкуса на бирата, а може и на цвят и на бистрота да повлияят.
Ето как се ползват :
1. Немалцовите продукти се разваряват с помощта на промишлен ензим - термостабилна алфа-амилаза (има я в магазина) с вода в съотношение 1:2.5 до 1:3
2. Получената каша се охлажда с вода или със серпентина до температура подходяща за протеинова пауза.
3. Внася се порцията малц и температурата се фиксира на около 50 гр., прави се протеинова пауза доста сериозна 0 до 30 мин. и след това се продължава по класическия начин.
4. Озахаряване както и само с малца.
5. Промиване , варене и т.н.
Най-голям добив дава оризът, но е неприемливо скъп. Следва царевичният грис, пшеницата и накрая идва простият пивоварен или не - ечемик.
Поради това че те нямат цвят - трябва да се добави и някакъв по-тъмен малц - карапилс, караамбър или карамюних.
Поради това че имат много протеини се прави и протеиновата пауза.
Вкусът и мирисът се променят в посока на прасешка помия.
Има сериозни бирени рецепти с участие на немалцови продукти, но те са с преднамерено търсено въздействие - например овесен стаут, пшеница или брашно във вайцените, плодови добавки в белгийски бири и т.н.
Масовото ползване на немалцови добавки обаче е характерно за комерсиалните пивоварни, и определено разваля вкуса.