То за имане - има , но не е във верния раздел.
Начини - от най-лесните към най-трудните за реализация :
1. Вливане от високо с разплискване.
2. Друсане на целия ферментор (ако е 20л. добре, но за повече ще е трудно)
3. Помпичка за въздух за аквариум (трябва да се смени разпръсквача, който е от пемза и се разтваря след време - има други такива от пластмаса). За предпочитане е да се вземат мерки за дезинфекция на въздуха - да се увие около помпата дунапрен, намокрен с дезинфектант или да се прекара нагнетеният въздух през воден филтър - бутилка с дезинфектант, през капачката на която влизат две тръбички - една дълга до дъното за входящия въздух, една къса - за изходящия, който излиза и заминава да аерира бирената мъст.
4. Бутилка с кислород (опасен вариант, отделно че е и доста скъп)
Аз ползвх помпичката без дезинфекция, но в момента съм малко параноичен спрямо бактериите и предпочитам вливането с разплискване.
Замислил съм и пълно затваряне на процеса след варенето - от крана за източване на казана - проточен охладител, помпа, аератор с дезинфекция и директно в бидона, който предварително е дезинфекциран при полузатворен капак, а може и през дупка в капака.
Засега мога да отчета че повече проблеми съм си създал с аерирането, отколкото съм решил с него
Тъй че докато можеш да вдигаш ферментатора с една ръка - по-добре друсай !