Аериране

Модератор: Martin

Re: Аериране

Мнениеот G.Andonov » 02 Май 2018, 12:18

ALL_ON написа:... Имам само един въпрос, не се ли запушва лесно?
Ами аз правя здраво разбъркване (whirlpool) в края на охлаждането и всички утайки се събират в средата на казана.
Маркучът засмуква в периферията и утайки започват да се засмукват в самия края на прехвърлянето.

Та въпросния метод има едно съществено предимство:
  • Въобще не трябва да следя нивото в казана, за да спра навреме. Ако се запуши филтъра - това означава, че е минало времето при което трябваше да спра да прехвърлям. :-D
Принципно може да се сложи още един филтър на засмукващия край, но това е само ако човек е фен на "бистра мъст във ферментатора".
Лично аз мисля, че малко утайки във ферментатора само ще обогатят вкуса на бирата.
Аватар
G.Andonov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Май 2015, 15:48

Re: Аериране

Мнениеот MadButcher » 03 Май 2018, 08:15

Такъв филтър имам и аз - запушва се от много лесно и ако минават през него 7-8 литра може да го изтърпиш, за повече е абсурд. Варя в 40л. казан и отдолу остава стабилно количество утайки. Освен това не виждам метода да е много ефективен. Много по-лесно става ако прецедиш през жълтата торба от магазина в някаква кофа например и после през голяма фуния или без фуния във ферментатора - става пяна мечта. Върху неся посяваш дрождите, по възможност поне рехидратирани. Скоро гледах едни американци, които аерираха с някакъв силиконов накрайник като свинска опашка, но дълъг ок. 30-40 см., закачен на дрелка и онова върти вътре в бирената мъст, не ми се стори много ефективно, защото засягаше само горните слоеве. Абе, чалъми всякакви ...
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Аериране

Мнениеот G.Andonov » 03 Май 2018, 09:52

Забравих да спомена, че метода ми е BIAB.
Та навярно заради торбата има сравнително малко утайки и затова при мен филтъра не се запушва.

И аз гледах подобна идея за разбъркване с метална бъркалка закачена на винтоверт.

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
Аватар
G.Andonov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Май 2015, 15:48

Re: Аериране

Мнениеот ultrashock » 03 Май 2018, 10:45

Аз поръчах тръба на Вентури, ето тази.
Според stoyanninov върши перфектна работа, като дойде ще тествам и аз. Иначе в момента аерирам с разплискване от високо, след това раздрусвам бидона колкото мога (1-2 минути).
Между другото съм поръчал 3 броя, една за мен, една за ALL_ON и една свободна, но първо писах на Пламен Костадинов, ако не му е необходима, ще в пусна в Борса-та на форума :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Предишна

Назад към Аериране на пивната мъст преди ферментацията

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron