Chill haze
Публикувано на: 25 Окт 2018, 10:50
Имам чувство, че след като започнах да използвам пластинчат топлообменник ми се увеличи chill haze. Не съм съвсем сигурен, защото не съм водил статистика и записки по този показател, затова пиша усещане. Но в момента пия един белгийски блонд, който при точене от кегератора е бая мъгляв, след като поседи в чашата и се затопли става сълза.
Та по този повод се замислям дали да не пробвам да отделя и студените утайки.
В момента: веднага след варенето правя водовъртежа чрез интензивно въртене с майш лъжицата. Изчаквам 15 мин и охлаждам чрез топлообменника.
Обмислям: да започна охлаждането и да връщам в казана за варене докато температурата падне до желаната за заквасване. Водовъртеж пак с лъжица (помпата ми не е достатъчно мощна да го направи качествен) изчакване 15 минути за утаяване и прехвърляне във ферментора.
Какви са ми дилемите:
- Какъв би бил ефекта върху chill haze? Чета противоречиви мнения. Едни казват, че най-много влияят топлите утайки, други студените.
- Има ли нужда студените утайки да влизат във ферментора? Пак противоречиви мнения относно ефекта им върху ферментацията.
Проблема е, че не правим достатъчно варки при абсолютно едни и същи условия. Тогава могат да се правят опити с промяна само на едно нещо. При домашното пивоварене има достатъчно много вариябилни за да може да се прави контролиран опит.
Та бих се радвал да колегите с проточни охладители да споделят опит и мнение.
Та по този повод се замислям дали да не пробвам да отделя и студените утайки.
В момента: веднага след варенето правя водовъртежа чрез интензивно въртене с майш лъжицата. Изчаквам 15 мин и охлаждам чрез топлообменника.
Обмислям: да започна охлаждането и да връщам в казана за варене докато температурата падне до желаната за заквасване. Водовъртеж пак с лъжица (помпата ми не е достатъчно мощна да го направи качествен) изчакване 15 минути за утаяване и прехвърляне във ферментора.
Какви са ми дилемите:
- Какъв би бил ефекта върху chill haze? Чета противоречиви мнения. Едни казват, че най-много влияят топлите утайки, други студените.
- Има ли нужда студените утайки да влизат във ферментора? Пак противоречиви мнения относно ефекта им върху ферментацията.
Проблема е, че не правим достатъчно варки при абсолютно едни и същи условия. Тогава могат да се правят опити с промяна само на едно нещо. При домашното пивоварене има достатъчно много вариябилни за да може да се прави контролиран опит.
Та бих се радвал да колегите с проточни охладители да споделят опит и мнение.