Страница 1 от 1

Whirlpooling

МнениеПубликувано на: 11 Май 2017, 16:55
от ultrashock
Има подобна тема (темата на mayosha), но ми се струва полезно да натрупаме малко повече информация конкретно за този етап от пивоварството. Нека всеки сподели своя опит във връзка с този процес.
Whirlpooling е процеса, по време на който отделяме бирената утайка(от hot break-a, от cold break-a, хмел и т.н.) от бирената мъст, след варенето и преди преливането във ферментатора. Идеята е да се ползва центробежната сила, за да се събере утайката в средата на казана. Има и по-прост, но не толкова ефективен начин - просто да изчакаме и утайката сама да падне на дъното.

От изчетеното до момента разбрах, че най-правилния метод за използване whirlpool е:
- Да бъркаме с бъркалка около 1-2 минути или нещо моторизирано, например винтоверт, към който сме прикачили неръждаема бъркалка, отново за 1-2 минути или други методи с помпа и система на казана за whirlpool;
- Да изчакаме да слегнат и останалите утайки за около 20-30 минути;

Особено важно whirlpool е:
- Да сложим бъркалката още по време на варене, за да се дезинфекцира;
- Да сме местили/повдигали казана, преди да започнем whirlpool;
- Да изчакаме 20-30 мин преди да преместим бирената мъст във ферментатора;
- Докато чакаме да минат тези 30 минути, да покрием казана с капак;
- Да засмукваме бирената мъст от единия край на казана, тъй като в средата е утайката;
- Да засмукваме само чистата бирена мъст, а накрая ако се налага да използваме торба за прецеждане за да изцедим и последното от самата мътилка.

Има и втори вариант за whirlpool – преди охлаждане, за хората, които ползват counterflow, но в този случай утайките от cold breake-a ще влязат в ферментатора.

Моля споделете вашият опит с този процес - ползвате ли го, ако да как точно, има ли някакви тънкости и т.н.
Благодаря!

Re: Whirlpooling

МнениеПубликувано на: 11 Май 2017, 21:13
от stoyanninov
Важното на вирпула е да няма нищо вътре, за да не разсейва потока. В нашия случай чист казан с две колена за завихряне, едното ниско, а другото на 1/3 от височината. Процедурата е следната: 10 Мин след края на варенето се изпомпва мъстта от варката във вирпула през долния кран, като се събира почти всичко от варката. След като се напълни се разменят местата на входа и изхода - започва да се точи отдолу и да се връща през горния кран. Така се рециркулира около 10мин. и се оставя за още 20-30мин без помпа, за да се утаи. След това се точи отдолу, минава през проточния охладител, през тръба на Вентури за аериране и директно във ферментора. Охлаждането трае 10-15мин. Топлите утайки остават във вирпула, а студените преминават във ферментора. Те според това което съм чел спомагат за добрата ферментация. Така или иначе няма начин да ги махаме в домашни условия.

Re: Whirlpooling

МнениеПубликувано на: 12 Май 2017, 14:06
от Dejmos
Като гледам, за Whirlpool съд може да се ползва казана за варене. С добавяне между двата крана на някаква система за охлаждане на мъстта до 85*С. За да паднат бързо горещите утайки и да се предотврати преобразуването на алфакиселини от ароматната доза хмел. (която може да се сложи след охлаждането до 85*)

Re: Whirlpooling

МнениеПубликувано на: 12 Май 2017, 14:45
от stoyanninov
такава система?

Re: Whirlpooling

МнениеПубликувано на: 13 Май 2017, 00:08
от Dejmos
Това не е ли hot-tune от HERMS система?
Съдя по нагревателя. Но пълен със студена вода ще е точно каквото трябва. Особено, ако вече го имаш.

Аз си мислех за нещо по-просто и по-малко. Къс прав противопоточен охладител, като кондензатор за дестилатор, но отворен тип

Re: Whirlpooling

МнениеПубликувано на: 13 Май 2017, 00:29
от knasfas
А проблем ли ще бъде, ако едновременно минава през противопоточния охладител и се връща в казана за да се получи водовъртежа?

Re: Whirlpooling

МнениеПубликувано на: 18 Май 2017, 11:55
от stoyanninov
knasfas написа:А проблем ли ще бъде, ако едновременно минава през противопоточния охладител и се връща в казана за да се получи водовъртежа?

По принцип не е проблем, но има няколко неща които се случват и трябва да се вземат предвид. Дебита се намалява заради дължината на серпентината и съответно пада скоростта на въртене.
Също ако имаш малки обеми можеш бързо да я охладиш под необходимото. Ако пък решиш да пуснеш малко вода за охлаждане трябва да внимаваш да не се размекне маркуча. Абе трики е за контрол и трябва да се внимава.

Re: Whirlpooling

МнениеПубликувано на: 18 Май 2017, 12:05
от ultrashock
Каква помпа е добре да се използва за този Worlpool? С моята китайка 18W едва ли ще се получи, едвам циркулира с нея по време на майша.

Re: Whirlpooling

МнениеПубликувано на: 18 Май 2017, 13:24
от stoyanninov
нашата помпа е това
https://www.brouwland.com/en/our-produc ... R11muuGOUk
10Вата, 8-12л/мин. за 1/2 маркуч. съвсем достатъчен дебит.

Re: Whirlpooling

МнениеПубликувано на: 25 Май 2017, 15:55
от ultrashock
Вчера вкарах и в Whirlpooling-а в действие. Изпозлвах бъркалката, която уж щях да ползвам по време на озаряването:
20170222_095757.jpg


След варенето, охладих с серпентината, след това използвах бъркалката, като я пуснах на висока скорост. Направо завихри цялата мъст, а не беше малко - 33 литра. Оставих я да върти около 8-10 минути. След това оставих мъстта за около 30 минути на спокойствие. Започнах с прехвърлянето към ферментатора и ефекта беше много добър - беше се образувал конус в средата на казана, където беше цялата мътилка. Първо обирах от повърхността и накрая от ъгъла на казана. Не се наложи да използвам торбата за прецеждане, тъй като през цялото време течеше бистра мъст :)
Силно препоръчвам!