Страница 1 от 3

Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 16:01
от dr_slavov
При преминаването към по-голяма по обем варка една едната от трудностите с които се сблъсках беше охлаждането. С около 7 метра медна серпантина продължи около час, с невероятен разход на вода. Та затова реших да минавам към counterflow chiller. Има добри напътствия от колеги във форума относно сглобяването му. Прди обаче да поръчам частите искам последно да си изясня как се случва този тип охлаждане. Терзанията са ми основно относно утайките след варене. При охлаждане със серпентина падат на дъното и при внимателно точене си остават в казана. Ако обаче използвам тръбния охладител всичко ще влезе във ферментора. Има ли някакви тънкости или нещо което да пропускам?

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 17:43
от nikolay.illov
И аз имам такива терзания и стигнах до извода, че е най-добре бирата от чилъра да влиза в междинен съд в който да си "почине" за около час-два и след това вече да се прехвърли в съд за ферментация.
Това обаче са предположения без да съм ползвал такъв охладител.
Поздрави

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 11:19
от abmbg
20161009_151706.jpg
скорост на охлаждане 5л./мин изходна температура 23-24 град. С
Не се притеснявай колега! Аз вече три варки правя с противоточен охладител и нямам този проблем.
Просто след приключване на варенето разбъркай енергично пивната мъст - да се създаде wirpul-а,
изчакай десетина - петнадесет минути и смело започни охлаждането направо във ферментатора!
Но.... има едно НО!, а именно без помпа няма как да се случат нещата! Има такива китайски на 12 В.
малки, нещастно изглеждащи, но учудващо вършат работа и не се страхуват от топлината, а и са петдесетина лева!
20161009_151715.jpg

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 15:19
от dr_slavov
Благодаря. :text-thankyoublue:
Защо смяташ, че няма да сетане без помпа? Един колега беше показал снимка как работи на самоток.

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 23:14
от Dejmos
Ще работи на самоток, но ще трябва голяма денивелация. Най-горе казана, под долния му край чилъра, под него ферментора. И ако са по 100 литра...

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 10:27
от Dr1nata
И аз се замислям за counterflow chiller и ме тормозят същите въпроси. Вариантите според мен са три:

  • междинен съд както е казал колегата nikolay.illov
  • помпа, с коята да рециркулираш течността в същия съд. След достигане на желаните градуси я оставяш да се утаи и после по познатите методи
  • използване на торбата за гравитачно прецеждане и директно точене във ферментатора. Това ми се струва най-кофти варианта, защото си мисля, че торбата ще се затлачи от утайките много бързо

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 10:44
от Martin
Dr1nata написа:И аз се замислям за counterflow chiller и ме тормозят същите въпроси. Вариантите според мен са три:

  • междинен съд както е казал колегата nikolay.illov
  • помпа, с коята да рециркулираш течността в същия съд. След достигане на желаните градуси я оставяш да се утаи и после по познатите методи
  • използване на торбата за гравитачно прецеждане и директно точене във ферментатора. Това ми се струва най-кофти варианта, защото си мисля, че торбата ще се затлачи от утайките много бързо


С колегата SDS пробвахме охладителя на 100л варка, и действахме със уърпоол на горещата мъст, и преди ферментатора със торба за прецеждане. Нямахме никакви проблеми. В съда за варене останаха големи парцали, а останалото остана в торбата. Ето снимка около 15мин преди края на охлаждането/източването:

Изображение

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 11:28
от dr_slavov
Martin написа:С колегата SDS пробвахме охладителя на 100л варка, и действахме със уърпоол на горещата мъст, и преди ферментатора със торба за прецеждане. Нямахме никакви проблеми. В съда за варене останаха големи парцали, а останалото остана в торбата.

С помпа ли сте или гравитачно?

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 11:43
от Martin
Мъстта влизаше гравитачно в охладителя, и след него помпа качваше към бидона.

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2016, 15:07
от abmbg
Нека споделя снимка на резултата от Юнашки "WIRPOOL" :
20161029_173007.jpg
Всичко е накуп в центъра на съда!
Аз самия останах приятно изненадан от ефекта на якото завихряне с бъркалката! Не ми се наложи въобще да прецеждам, накрая остатъка прецедих за праймер за да не става зян!