Прецеждане на път за ферментатора - време?

Кой с какво охлажда - чилъри, ледени бутилки, водна баня, проточно охлаждане, топлообменници и др.

Модератор: Martin

Прецеждане на път за ферментатора - време?

Мнениеот alvinator » 16 Юни 2014, 19:45

Едно нещо не мога да си обясня от височината на аматьорските си 8 петлитрови варки:
Как така навсякъде пише, че трябва да се бърза с охлаждането и заквасването, за да предпазим мъстта от външно замърсяване (нали е много апетитна с цялата тази захар и температура), а същевременно чакаме с часове да прецедим по пътя към ферментатора?

Зачекнах темата с г-н Пампов на BEerRelations, обаче бях зает да пробвам barley wine и не чух :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Прецеждане на път за ферментатора - време?

Мнениеот victoryvt » 17 Юни 2014, 09:57

8 Варки са си добро постижение, най-малкото си минал първите 3 :

1. Варка номер 1 - получава се перфектно и кандидат пивоварят се запалва.
2. Варка номер 2 - с приемливо качество, пивоварят вече е убеден в "знанията" си.
3. Варка номер 3 - пълен провал, пивоварят или се отказва от занаята или продължава напред.
---------------------------------------------
Всяка следваща добавя по малко и въпроси и отговори, но дава опит и увереност.
Тъй че който е минал първите 3 и не се е отказал - е станал пивовар.

Иначе на конкретния въпрос - бързането е в рамките на "поне да не се бавим".
Вярно е че охладената мъст е добра среда за всякакви бактерии и диви дрожди , но все пак се спазва някаква хигиена и стерилност.
Примерно поставя се капак на тенджерата / казана.
Прецеждането на падналите утайки не бива да е маниакална дейност - и да влязат малко във ферментатора те пак падат на дъното и после вадим само бирата без тях.
Добра практика е - след охлаждането да се остави всичко за около час да се утаи добре. Може и да се направи водовъртеж (в големите инсталации има специален съд за това - вирпул ). Така частиците се увличат и се събират в средата където е и серпентината.
Източването може да стане както със сифонен маркуч, повдигнат малко над утайките, така и с кран на подходяща височина.
Аз вече се отказах да филтрирам първите литри бистра течност, защото така и така не се задържа нищо съществено, а само ми намалява скоростта на работа. Но, видя ли че тръгва лека мътилка - веднага слагам торбата за прецеждане и така до края.
В торбата остава нещо като пластелин.
Изхвърлям го.

Торбата предварително съм накиснал в дезинфектант, след всяко вадене и прочистване пак я кисна.

Досега спонтанна ферментация ми е тръгвала само веднъж и то защото оставих готовата мъст, макар и покрита 2 дена.
А и точно тогава бях решил да ползвам хмел на шишарки - явно заради неговата голяма повърхност са успели да се развият дивите дрожди.
Ферментацията после премина и с дивите и с питомните - естествено бирата остана мътна, имаше и леки неспецифични миризми заради дивите дрожди, но се изпи без проблеми, включително и от външни хора.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Прецеждане на път за ферментатора - време?

Мнениеот alvinator » 18 Юни 2014, 20:43

При самият процес на охлаждане от температура, на която ври, до 20+ градуса, случва ли се нещо важно биохимично за самия пивоварен процес? Защото ако ли не - каква е причината да ползваме чилър и да охлаждаме, при положение, че можем просто да сипем мъстта в една туба, да затворим с капачка и да я приберем в мазето да се охлади за едно денонощие на спокойствие и далече от бактериите? :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Прецеждане на път за ферментатора - време?

Мнениеот victoryvt » 19 Юни 2014, 09:31

Целта на бързото охлаждане е да паднат и т.н. студени утайки - помага за избистрянето.
Принципно няма да се случи нищо лошо ако я оставиш затворена в туба да се охлажда сама, но за едно денонощие може и да не успее, освен ако не е зима.
А и как се налива вряла мъст в туба ...
По-скоро си я затвори така както е в казана или тенджерата и я остави да се охлажда, но нали бързаме да посеем дрождите, да започне да ферментира и т.н.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Назад към Охлаждане и финално прецеждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron