Преди време инвестирам безкрайно много пари, труд и време, за да направя проточен охладител от типа тръба в маркуч. Получи се дост ефективно - сипваш врялата мъст в единия край, а в друфия получаваш мъст на ~25гр.
Принципът е сходен - бирата тече по тръба, тръбата я охлаждаш. Тум вместо лед ползвам вода от чешмата на ~17гр., която се джурка по маркуча, около тръбата. Работи гравитачно, без помпа.
Защо ви пиша цялата тази прелюдия - системите от този тип си имат още няколко скрити проблема:
- дезинфекцията е трудна;
- винаги остава дезифектант по тръбите;
- ще трябва още един съд или бързо да мише казана, ако се наложи да прекараш още веднъж през охладителя: казан -> охладител -> ферментатор -> охладител -> чист казан или нов съд?
- трудно се регулира крайната температура на пивната мъст. ако си докарал бирата на 35гр и прекараш още веднъж през охладителя може да падне и под 15гр;
- трябва да се върти и студената вода. Когато охлаждах със забразени шишета с вода забелязах следното: когато леда се стопи на половината и между него и шишето има един, два пръста вода, топлообмена силно намалява - шишето почти топло а вътре половината вода е на лед;
- охлаждането е значително по-бавно от потопяемата серпентина със студена вода в нея. Какво имам предвид: За да прекарараш (примерно) 50л бира през тръба ф15 си трябва време. По-гоямата част от бирата ще чака в казана на ~97гр, за 10-15мин. Това е напълно достатъчно да затрие всичкия аромат от ароматния хмел и да даде допълнителна горчивниа от горчивия хмел.
извод: потопяемата серпентина със студена вода по нея (според мен е най-удачния метод за охлаждане