от victoryvt » 17 Юни 2014, 09:57
8 Варки са си добро постижение, най-малкото си минал първите 3 :
1. Варка номер 1 - получава се перфектно и кандидат пивоварят се запалва.
2. Варка номер 2 - с приемливо качество, пивоварят вече е убеден в "знанията" си.
3. Варка номер 3 - пълен провал, пивоварят или се отказва от занаята или продължава напред.
---------------------------------------------
Всяка следваща добавя по малко и въпроси и отговори, но дава опит и увереност.
Тъй че който е минал първите 3 и не се е отказал - е станал пивовар.
Иначе на конкретния въпрос - бързането е в рамките на "поне да не се бавим".
Вярно е че охладената мъст е добра среда за всякакви бактерии и диви дрожди , но все пак се спазва някаква хигиена и стерилност.
Примерно поставя се капак на тенджерата / казана.
Прецеждането на падналите утайки не бива да е маниакална дейност - и да влязат малко във ферментатора те пак падат на дъното и после вадим само бирата без тях.
Добра практика е - след охлаждането да се остави всичко за около час да се утаи добре. Може и да се направи водовъртеж (в големите инсталации има специален съд за това - вирпул ). Така частиците се увличат и се събират в средата където е и серпентината.
Източването може да стане както със сифонен маркуч, повдигнат малко над утайките, така и с кран на подходяща височина.
Аз вече се отказах да филтрирам първите литри бистра течност, защото така и така не се задържа нищо съществено, а само ми намалява скоростта на работа. Но, видя ли че тръгва лека мътилка - веднага слагам торбата за прецеждане и така до края.
В торбата остава нещо като пластелин.
Изхвърлям го.
Торбата предварително съм накиснал в дезинфектант, след всяко вадене и прочистване пак я кисна.
Досега спонтанна ферментация ми е тръгвала само веднъж и то защото оставих готовата мъст, макар и покрита 2 дена.
А и точно тогава бях решил да ползвам хмел на шишарки - явно заради неговата голяма повърхност са успели да се развият дивите дрожди.
Ферментацията после премина и с дивите и с питомните - естествено бирата остана мътна, имаше и леки неспецифични миризми заради дивите дрожди, но се изпи без проблеми, включително и от външни хора.