Страница 1 от 2

Хмел в торбичка?

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 09:37
от alvinator
Колеги,
какво мислите за охмеляване, но не с директно пускане на хмела във врящата мъст, а поставен във тензух (или друг фин плат)? Целта очевидно е да си спестим част от утайката и едрите парчета по дъното на казана.
Първите ми варки бяха такива, но направих грешката да стегна торбичките ужасно много, което доказано попречи на хмела да си свърши работата - контактът с водата не е достатъчен. Из чужбински форуми четох, че такова прекалено стягане е грешка. После започнах директно да хвърлям гранулите хмел в течността и проблеми с IBU нямам, но пък знаете какво остава на дъното, особено ако се вложи повече хмел.

Някой ползва ли нещо подобно, от какво прави торбичките за хмела и как се отразява метода на горчивината и ароматите?

Re: Хмел в торбичка?

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2014, 10:11
от damyan_rm
Ами аз си правя кесийки от кухненска хартия - не се разпада във вряща вода, а доколко е ефективно - не мога да кажа щото нямам никаква база за сравнение все още ...

изглеждат така в тенджерата - ако ви е интересно, ще се опитам някак да Ви опиша как точно се сгъват - сглобката е много проста и без лепило - само ползвам телени "врътки" дето ги слагат на пакетите хляб за да ги стегна:

Изображение

Re: Хмел в торбичка?

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2014, 00:06
от alvinator
damyan_rm,

Какво имаш предвид като казваш "кухненска хартия"? Защото моята първа асоциация със сигурност е грешна.

Как изглежда хмела след като приключиш с варенето? Има ли помен от гранулите или всичко е каша и утайка в кесийките?
И, да, кажи как ги сгъваш, моля, ако няма да е много трудно с писане :D

Re: Хмел в торбичка?

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2014, 08:47
от victoryvt
А защо не просто тензух ?

Re: Хмел в торбичка?

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2014, 09:12
от damyan_rm
@alvinator:
Точно най-обикновенна кухненска хартия си е, дето я продват на рула и от тях се късат квадратни или правоъгълни салфетки - колкото ти е нужно ...

След варенето всичко в кесийките е на хомогенна маса - няма помен от гранули.. интересното е, че хмела на гранули си увеличава обема поне 2 пъти та даже и повече - тези от снимката са с по 7-8 гр. Последния път Челинджъра дето вря час си беше променил миризмата и беше доста рзлична от на сухия, а пък фугълса си ухаеше също така приятно макар и не толкова силно ... Пак казвам, че незнам дели е грешно или до колко е ефективно щото нямам база за сравнение - и трите пъти до сега го правих така - с изключение на "униката" там хмела го ръснах в канчето и утайката беше станала доста глетава, та за следващите го слагах в такива пакетчета...

Спретнах някаква схема как се прави сгъването, надявам се да е достатъчно описателна- първо се подгъва както е сгънато на 2 в единя край около 4-5мм, после сгънатото се мести в средата и се подгъва пак около тези 4-5мм, после цялата "тръба" се сгъва на две и хмела се слага по равно в двете части ...

Изображение

Препоръчвам който реши да пробва, да си направи първо експеримент или с някакъв чай или с млако количество да види кое как е и дали му върши работа ...




@victoryvt
Със сигурност и с тензух ще стане - просто нямам подходящи парчета и торбички не мога да шия пък и трябва да ги пера после ... :-) така пакетчето отива направо в кофата след като го изстискам ... За моите 5 литрови варки ми върши работа - за по големи количества ще трябва да се приготвят повече пакетчета и играчката ще е по-голяма ...

Re: Хмел в торбичка?

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2014, 20:24
от alvinator
Благодаря за картинките, схванах технологията :D
Но, ей Богу, никога не би ми хрумнало да пусна хартия от кухненсна ролка във вряща вода.. :D

Re: Хмел в торбичка?

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 09:28
от victoryvt
alvinator написа:Б
Но, ей Богу, :D


Да не си левскар ?
Щото на оня с мустака това му е любим израз.
Шегувам се.

Re: Хмел в торбичка?

МнениеПубликувано на: 15 Май 2015, 19:13
от alvinator
Да дам малко инфо от опит относно сухото охмеляване (хмел на гранули) в торбичка:

Независимо колко тежест (стъклени топчета) слагам, торбичката от тензух винаги плува наполовина потопена.
Днес обаче забелязах, че при рязкото понижаване на температурата за колд краш (нагласих фризера да свали от 19С на 6С), само след 10 чАса торбичката е потънала и не се вижда.
Имайте едно на ум :)

Re: Хмел в торбичка?

МнениеПубликувано на: 16 Май 2015, 00:05
от mirix
Ами то си еестествено при варене, топлата мъст се изкачва на горе и да вдига кесията. Единият вариант е с по голяма тежест, но тази хартия няма да остиска.

Re: Хмел в торбичка?

МнениеПубликувано на: 16 Май 2015, 00:09
от alvinator
В последния коментар имах предвид сухо охмеляване, не варенето.