Хмел в торбичка?
Публикувано на: 15 Окт 2014, 09:37
Колеги,
какво мислите за охмеляване, но не с директно пускане на хмела във врящата мъст, а поставен във тензух (или друг фин плат)? Целта очевидно е да си спестим част от утайката и едрите парчета по дъното на казана.
Първите ми варки бяха такива, но направих грешката да стегна торбичките ужасно много, което доказано попречи на хмела да си свърши работата - контактът с водата не е достатъчен. Из чужбински форуми четох, че такова прекалено стягане е грешка. После започнах директно да хвърлям гранулите хмел в течността и проблеми с IBU нямам, но пък знаете какво остава на дъното, особено ако се вложи повече хмел.
Някой ползва ли нещо подобно, от какво прави торбичките за хмела и как се отразява метода на горчивината и ароматите?
какво мислите за охмеляване, но не с директно пускане на хмела във врящата мъст, а поставен във тензух (или друг фин плат)? Целта очевидно е да си спестим част от утайката и едрите парчета по дъното на казана.
Първите ми варки бяха такива, но направих грешката да стегна торбичките ужасно много, което доказано попречи на хмела да си свърши работата - контактът с водата не е достатъчен. Из чужбински форуми четох, че такова прекалено стягане е грешка. После започнах директно да хвърлям гранулите хмел в течността и проблеми с IBU нямам, но пък знаете какво остава на дъното, особено ако се вложи повече хмел.
Някой ползва ли нещо подобно, от какво прави торбичките за хмела и как се отразява метода на горчивината и ароматите?