Качвам тук една картинка за разяснение и се надявам вече да няма въпроси.
Мисля че всичко е ясно на картинката :
Сигурно пак някой ще попита "А как можем да предвидим колко ще е обемът след варката ?" - ми как - с опит ...
Обикновено се изпарява 1/6 - 1/7 , до 1/5
Същото важи и за предполагаемата (търсена от нас) стойност на OG - не е фатално в калкулатора да се запише нейната стойност с някакво приближение - проверете и ще видите че IBU единиците накрая не се променят драстично.
Калкулаторът е от сайта :
http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/А който се чувства хакерски настроен - да извади точните формули за изчисление от скрипта на страницата.
Имаме поне двама уеб-дизайнери домашни пивовари които могат да се справят.