Идеи за направа на маш/лаутър тюн
Публикувано на: 22 Яну 2013, 22:07
Здравейте, иска ми се в тази тема да обсъдим идеи как да си направим не много скъп лаутер и маш тюн.
Мислих, гледах доста, варианти има всякакви, може би най-добрия е да се преработи малко охладител за напитки и да се купи неръждаемо двойно дъно и да се получи нещо като това:
http://www.youtube.com/watch?v=SlkJUF-t ... &index=122
само че с един, а не с два съда.
Лошото е че такива охладители в БГ няма. Има хладилни чанти, които поне за мен са безмислено скъпи при положение че са някакви китайски боклуци. Гледах варианта с кошчето на hellreiser
viewtopic.php?f=3&t=13
Не знам обаче, колко ефективно ще се филтрира през него. Разбира се винаги може да се сложи в него метална мрежа или тензух, но от последния ми опит с 6 кг малц, видях че като е повече малца, филтрирането става по-трудно и преди филтъра има доста течност, а едвам се прецежда през него. Аз ползвах пластмасовия ферментор 32 л. с канелката и едно перде. Лошото тук е, че трябва да се държи пердето повдигнато, защото иначе затиска канелката и почти спира да тече, а 6 кг малц като се напоят с вода, не са никак леки да се държат повдигнати 15-20 мин. Може би варианта с кошчето ще оправи този проблем, другия път ще пробвам. Лошото на тази система е че майшуването и филтрирането трябва да станат в различни съдове, а на мен идеята ми е да се ползва един съд за да става по-лесно.
Това което измислих е следнто. Важните материали са:
1. пластмасова кофа 32 литра http://www.ivtrading.bg/catalog.php?id_g=34
2. кран http://www.zhelezaria.com/product/kranc ... a-1-2-vnos
3. тройник http://www.zhelezaria.com/product/fitin ... k-1-2-hrom
4. 2 бр. удължител http://www.zhelezaria.com/product/fitin ... m-1-2-hrom
5. мека връзка http://www.zhelezaria.com/product/meki- ... h-1-2-mufa
6. микропореста гума http://di-tradebg.com/?cid=23&NewsId=31
Идеята е следната. Пробиваме кофата в долния край, слагаме крана и тройника. На него завиваме удължителите. На меката връзка режем накрйниците, махаме маркуча в нея и взимаме само оплетката. В оплетката вкарваме навита на спирала тел за да не се огъва и я хващаме със скоби за удължителите. Оплетката ще служи като филтър. Като тук, само че взместо охладителя, ще ползваме кофа, която е изолирана с микропорестата гума
http://www.youtube.com/watch?v=ftY_HZAFJFc
Този вариант може да се допълни и с два-три нагревателя и един ардуино контролер, който да поддържа постоянна температура с ПИД контролер и да се ползва и за съд за варене. С ПИД контролера, според мен ще можем да постигнем температура в диапазон 2-3 градуса, което ще е достатъчно. Обаче температурата в близост до нагревателите ще е доста по-висока от тази далече от тях и много ще зависи от положението на термо датчика. Бърканеот ще помогне, но има много да се обмисля тази идея.
Още малко идеи:
Използване на кофа с кофа
http://www.instructables.com/id/Build-Y ... 0-STEP-1-/
Използване на кофа като съд за варене
http://www.instructables.com/id/Build-Y ... 0-STEP-2-/
Дайте вашето мнение как ще стане най-лесно и безболезнено.
Мислих, гледах доста, варианти има всякакви, може би най-добрия е да се преработи малко охладител за напитки и да се купи неръждаемо двойно дъно и да се получи нещо като това:
http://www.youtube.com/watch?v=SlkJUF-t ... &index=122
само че с един, а не с два съда.
Лошото е че такива охладители в БГ няма. Има хладилни чанти, които поне за мен са безмислено скъпи при положение че са някакви китайски боклуци. Гледах варианта с кошчето на hellreiser
viewtopic.php?f=3&t=13
Не знам обаче, колко ефективно ще се филтрира през него. Разбира се винаги може да се сложи в него метална мрежа или тензух, но от последния ми опит с 6 кг малц, видях че като е повече малца, филтрирането става по-трудно и преди филтъра има доста течност, а едвам се прецежда през него. Аз ползвах пластмасовия ферментор 32 л. с канелката и едно перде. Лошото тук е, че трябва да се държи пердето повдигнато, защото иначе затиска канелката и почти спира да тече, а 6 кг малц като се напоят с вода, не са никак леки да се държат повдигнати 15-20 мин. Може би варианта с кошчето ще оправи този проблем, другия път ще пробвам. Лошото на тази система е че майшуването и филтрирането трябва да станат в различни съдове, а на мен идеята ми е да се ползва един съд за да става по-лесно.
Това което измислих е следнто. Важните материали са:
1. пластмасова кофа 32 литра http://www.ivtrading.bg/catalog.php?id_g=34
2. кран http://www.zhelezaria.com/product/kranc ... a-1-2-vnos
3. тройник http://www.zhelezaria.com/product/fitin ... k-1-2-hrom
4. 2 бр. удължител http://www.zhelezaria.com/product/fitin ... m-1-2-hrom
5. мека връзка http://www.zhelezaria.com/product/meki- ... h-1-2-mufa
6. микропореста гума http://di-tradebg.com/?cid=23&NewsId=31
Идеята е следната. Пробиваме кофата в долния край, слагаме крана и тройника. На него завиваме удължителите. На меката връзка режем накрйниците, махаме маркуча в нея и взимаме само оплетката. В оплетката вкарваме навита на спирала тел за да не се огъва и я хващаме със скоби за удължителите. Оплетката ще служи като филтър. Като тук, само че взместо охладителя, ще ползваме кофа, която е изолирана с микропорестата гума
http://www.youtube.com/watch?v=ftY_HZAFJFc
Този вариант може да се допълни и с два-три нагревателя и един ардуино контролер, който да поддържа постоянна температура с ПИД контролер и да се ползва и за съд за варене. С ПИД контролера, според мен ще можем да постигнем температура в диапазон 2-3 градуса, което ще е достатъчно. Обаче температурата в близост до нагревателите ще е доста по-висока от тази далече от тях и много ще зависи от положението на термо датчика. Бърканеот ще помогне, но има много да се обмисля тази идея.
Още малко идеи:
Използване на кофа с кофа
http://www.instructables.com/id/Build-Y ... 0-STEP-1-/
Използване на кофа като съд за варене
http://www.instructables.com/id/Build-Y ... 0-STEP-2-/
Дайте вашето мнение как ще стане най-лесно и безболезнено.