Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Дискусия относно методи и приспособления за по-добро и по-бързо прецеждане и промиване на малцовите трици.

Модератор: Martin

Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот vsd » 22 Яну 2013, 22:07

Здравейте, иска ми се в тази тема да обсъдим идеи как да си направим не много скъп лаутер и маш тюн.
Мислих, гледах доста, варианти има всякакви, може би най-добрия е да се преработи малко охладител за напитки и да се купи неръждаемо двойно дъно и да се получи нещо като това:
http://www.youtube.com/watch?v=SlkJUF-t ... &index=122
само че с един, а не с два съда.
Лошото е че такива охладители в БГ няма. Има хладилни чанти, които поне за мен са безмислено скъпи при положение че са някакви китайски боклуци. Гледах варианта с кошчето на hellreiser
viewtopic.php?f=3&t=13
Не знам обаче, колко ефективно ще се филтрира през него. Разбира се винаги може да се сложи в него метална мрежа или тензух, но от последния ми опит с 6 кг малц, видях че като е повече малца, филтрирането става по-трудно и преди филтъра има доста течност, а едвам се прецежда през него. Аз ползвах пластмасовия ферментор 32 л. с канелката и едно перде. Лошото тук е, че трябва да се държи пердето повдигнато, защото иначе затиска канелката и почти спира да тече, а 6 кг малц като се напоят с вода, не са никак леки да се държат повдигнати 15-20 мин. Може би варианта с кошчето ще оправи този проблем, другия път ще пробвам. Лошото на тази система е че майшуването и филтрирането трябва да станат в различни съдове, а на мен идеята ми е да се ползва един съд за да става по-лесно.
Това което измислих е следнто. Важните материали са:
1. пластмасова кофа 32 литра http://www.ivtrading.bg/catalog.php?id_g=34
2. кран http://www.zhelezaria.com/product/kranc ... a-1-2-vnos
3. тройник http://www.zhelezaria.com/product/fitin ... k-1-2-hrom
4. 2 бр. удължител http://www.zhelezaria.com/product/fitin ... m-1-2-hrom
5. мека връзка http://www.zhelezaria.com/product/meki- ... h-1-2-mufa
6. микропореста гума http://di-tradebg.com/?cid=23&NewsId=31
Идеята е следната. Пробиваме кофата в долния край, слагаме крана и тройника. На него завиваме удължителите. На меката връзка режем накрйниците, махаме маркуча в нея и взимаме само оплетката. В оплетката вкарваме навита на спирала тел за да не се огъва и я хващаме със скоби за удължителите. Оплетката ще служи като филтър. Като тук, само че взместо охладителя, ще ползваме кофа, която е изолирана с микропорестата гума
http://www.youtube.com/watch?v=ftY_HZAFJFc
Този вариант може да се допълни и с два-три нагревателя и един ардуино контролер, който да поддържа постоянна температура с ПИД контролер и да се ползва и за съд за варене. С ПИД контролера, според мен ще можем да постигнем температура в диапазон 2-3 градуса, което ще е достатъчно. Обаче температурата в близост до нагревателите ще е доста по-висока от тази далече от тях и много ще зависи от положението на термо датчика. Бърканеот ще помогне, но има много да се обмисля тази идея.

Още малко идеи:
Използване на кофа с кофа
http://www.instructables.com/id/Build-Y ... 0-STEP-1-/
Използване на кофа като съд за варене
http://www.instructables.com/id/Build-Y ... 0-STEP-2-/

Дайте вашето мнение как ще стане най-лесно и безболезнено.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот Крисо » 23 Яну 2013, 02:27

Меката връзка е много добра идея! Тъкмо мислех да си играя с медна тръба и прорези от долната и страна, както се вижда тук:

http://www.instructables.com/id/Build-Y ... 0-STEP-2-/

Наистина доста хора използват пластмасови съдове за варене, но аз винаги си имам едно на ум и предпочитам да не доближавам нищо пластмасово до вряща ( даже и гореща) вода за пиене. Иначе задържат температурата много успешно- не губят повече от 2 градуса на час. Като че ли най-евтиното място, къде то съм виждал такива е в Зора:

http://zora.bg/tehnika/zadoma/?categoryId=149

Другия проблем е, че тези нямат и канелка и трябва да се разпробиват...

Multi step infusion-а обикновено се прави с внасянето на гореща вода отвън, тоест може и без нагреватели вътре в съда. Загубата на температура е пренебрежителна, още повече че стъпките, никога не са повече от 20-30 минути и температурата винаги се коригира със всяка следваща доза гореща вода. Другото е пресмятане на усреднената температура, към която се целим.

Аз съм на мнение, че 3 съдовата система е най-проста= най-ефективна. Съд за подгряване на водата; Съд за майшуване+ прецеждане; Съд за варене. По твоята система с кофите и гумената изолация, можеш да си направиш 2-рия, а за другото, мисля че е добре просто да ползваш 2 тенджери.

Ако все пак решиш да се занимаваш с нагреватели и контролер, не се притеснявай за наличието на горещи зони. От опит знам,че дори при открити реотани вътре в съда, температурата се разпределя доста равномерно. Единствено, може би ще е добра идея, ако сложиш датчика на противоположната страна на съда, а не директно над/под реотана.

Успех в майсторенето и да се похвалиш с резултата! :)
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот victoryvt » 23 Яну 2013, 11:09

Най-лесното съм го направил и го ползвам отдавна, че и наскоро правих ново.

Кофа в кофа, на долната канелка за бидон, на горната - дъното го пробивам с фи3 и фи 2 мм различни дупки да има че понякога майша е различен, отделно слагам или алуминиева мрежа изрязана на кръг колкото е дъното, или направо от тънка неръждаема ламарина - кръг надупчен със същите отвори както дъното.
По този начин няма запушвания и прецеждането върви гладко и безпроблемно.
Материалите не струват повече от 15-20лв.
Обемът е около 25л., но не го пълня до край.
Предишния ми вариант беше пак съд в съд, но от тип - вана - пак 35 л.
Прецеждал съм с него 40 литров казан с около 30 л. течност и 10 кг. мокри трици.
Сега работя в кухнята с по-малки количества 14л. но съдът е лек и не ми пречи че е голям.

Ще го снимам и ще го кача и в магазина.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот victoryvt » 24 Яну 2013, 11:04

Последният ми лаутертюн.
lautertune-eshop.jpg

Канелката е нарочно исвъртяна настрани, за да не пречи при поставяне на една плоскост.

Така е надупчен вътрешният съд - с фи 3 и фи 2 мм.
Може да се опита и с фи 4 до 6, но при по-ситно смилане ще преминават частици.
lautertune2.jpg


А това е двойното дъно с диск от неръждавейка надупчен по подобен начин.
Е, малко съм бързал като съм го рязал, но важното е че върши работа :)

lautertune1.jpg


Тук вече може и с по-голям диаметър - 4-до 6 мм, защото ако нещо премине, то после ще спре на следващите по-малки дупки.
Промишлено филтраторите са с няколко последователни сита, като на 10 см над последното в горна посока има бъркалки и само 10 см слой не се пипа и той прецежда перфектно всичко.

За диаметъра на отворите може и да греша, но все още тествам най-удачния вариант.
Цената на всичко това е до 20лв. Съвсем достъпно.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот Крисо » 24 Яну 2013, 18:09

Много ми харесва- просто и елегантно решение! :)

По колко литра са съдовете?
Аватар
Крисо
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 28
Регистриран на: 13 Дек 2012, 21:32

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот victoryvt » 24 Яну 2013, 18:50

35 litra -

edit : 25л. е , сега погледнах
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот vsd » 22 Яну 2015, 21:59

Малко да раздвижа темата. Гледам че съм я пуснал преди точно 2 години, а като си помисля колко малко съм сварил от тгоава, направо ужас. От доста време ползвам торба за тензух и BIAB но ми писна да държа тежката торба докато се изцеди и реших най-накрая да си направя маш тюна. Доста се чудих дали да ползвам мека връзка или да направя прорези в тръба или да търся фалшиво дъно. Фалшивото дъно сигурно е най-добрия но и най-сложния вариант. Четох доста чужди сайтове и странно но почти навсякъде се оплакваха че тръбите се задръстват и всички хвалеха меката връзка. Тъй като тя е и най-лесното решение, реших да пробвам с нея, а ако не става ще мисля друг вариант. Получи се това нещо от снимките. Крана и тройника са 3/4, което май-беше безмислено и 1/2 ще свърши идеална работа, но реших да карам с по-големия диаметър. Меката връзка е 1/2 за сега, защото нямах под ръка по-голяма. Дълга е 1 метър. Изтърбушил съм я и в нея съм вкарал спирала, която представлява меден едножилен кабел 1,5 кв.мм навит върху химикалка. Идеята й е да пази меката връзка да не се сплеска. Меката връзка съм я хванал със скоби за щуцери за маркуч 1/2, които с преходници за завити в тройника. В тройника, от страната към крана е навит преход 3/4 към 1/2, а след това има 1/2 към 3/4. Идеята на тези преходи е да мога да сложа уплътнение което да има къде да хване здраво защото тях ги завивам на дупката на кофата.На снимките, първия преход е завит на тройника, че забравих да снимам преди това. Пробвах с вода и тече нормално, не много бързо, но не и бавно. Ще направя едно клипче как тече при майшуването.
Прикачени файлове
IMAG1457.jpg
IMAG1456.jpg
IMAG1455.jpg
IMAG1454.jpg
IMAG1453.jpg
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот cervesa » 22 Яну 2015, 22:10

Както е казал Сун Дзъ: "Не е важно котката дали е бяла или черна -важно е да лови мишки":)
Моята "котка" от 3 години е нарязана медна тръба и нямам никакви проблеми-бързо и чисто цедене,размесване по време на промиването-няма ядове!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот vsd » 22 Яну 2015, 22:16

Да, това за тръбата предполагам че някой го е казал и всеки го повтаря. Аз предпочетох мека връзка защото е по-лесно и бързо, не вярвам да работи по-добре от тръбата, а и лесно ще я сменя ако не ми хареса.

cervesa , имаш ли клип да видя колко бързо тече докато се прецежда.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Идеи за направа на маш/лаутър тюн

Мнениеот victoryvt » 23 Яну 2015, 09:25

Аз смених системата с прорязана тръба с лъжливо дъно от неръждаема ламарина - перфорирана.
Направено е от два полукръга с панти (също неръждавейка) - целта е да се сгъва под 45гр. за да го поставям и махам лесно, дори и когато вече има каша.
Понеже намерихме само едро раздупчена твърда ламарина (отвори 6мм) се наложи да добавим и мрежа неръждаема с око под 1мм.
Захваната е с нитове от неръждавейка.
В момента при първоначално пускане на струята тече като чешма :)
После естествено намалява, но аз правя следното просто упражнение :
Като видя че дебита е малък, спирам крана, разбърквам добре до дъното, пускам крана и рециклирам 2-3 литра докато се избистри и после пускам пак да тече.
120л. ги събирам за по-малко от час и то като нарочно забавям процеса.
За малките варки все още си ползвам описаният преди 2 г. лаутертюн от две кофи една в друга.
А с него са се снабдили през магазина вече около 80-90 домашни пивовари от цялата страна. Последната му модификация е че съм заменил иноксовия диск с диск от една специална винилна мрежа - използват я рекламните фирми. Но може и мрежа за мухи от черната дето е по-издържлива.
Отворите му са точно 3мм, но пак казвам - над тях има винилна мрежа с доста фини отвори.

След толкова експерименти и варки , мога да кажа същото каквото cervesa - няма значение с какво прецеждаш - важното е да се прецеди някакси пивната мъст. Дори и да влязат малко частици в казана, после след варката те се утаяват.
Е, разбира се има и грешки - прецеждах набързо една пшенична и сега пия псевдо раух :angry-screaming:
(Получи се загаряне в нагревателя на ток. Но ако бях варил само на газ нямаше да има проблем)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Прецеждане и промиване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron