Аз си изработих метод на промиване според моето оборудване.
Точа направо от тенджерата за озахаряване с филтър тип пачи крак.
Част от количеството вода за промиване я завирам. Понеже покачвам температурата на маша с добавяне на вряла вода до 76 градуса, по-голяма температура не позволя обема на тенджерата.
Точа докато се покаже малц на повърхността. Добавям втора порция вода 78 градуса и разбърквам до дъното /развалям филтруващият слой/, после връщам около 3-4 литра в тенджерата за образуване на нов филтруващ слой. С останалото количество вода на 78 градуса повтарям процедурата.
Скоростта на промиване я определям по дебелината на струята, гледам да е около 5-6мм., на маркуча който излиза от филтъра съм сложил кран.
Общо взето дебита на изтичане съм го определил по бистротата на течността.