No Sparge в хладилна кутия
Публикувано на: 29 Юли 2018, 18:22
И така, мързелът ме доведе до поредната оптимизация, с която открих сезона.
Отдавна си бях наумил да пробвам начин за озахаряване, без да се налага да промивам - т.нар. No Sparge, при това в хладилна кутия, за да си спестя постоянното дебнене на температурата и донагласянето й при загуба на топлина, както и за да не се притеснявам за температура и pH на водата за промиване.
Купих си хладилна кутия 30 литра, както и филтърна торба по мярка за нея.
Основни въпросителни преди започването - 1/ какво ще се случи с pH при съотношение вода:зърно около 5.33? 2/Какво ще е efficiency-то на такъв майш и колко повече зърно ще ми трябва, за да наваксам неотмитите захари от зърното?
Как се случва процеса (2 варки дотук):
Вода: 24 литра.
Малц: 4.5 кг.
Водата в хладилната кутия я нагласявам с такава температура, че при изсипване и разбъркване сместа става 67 градуса, слагам капака и отварям само още 3 пъти в рамките на час, за да взема течност за йодна проба и да разбъркам. Йодната проба и в двата случая изглежда добре още на 40-тата минута.
Температурата се понижи с по-малко от 2 градуса за час и то защото разбърквах продължително, умишлено. Вярвам, че ако не пипам въобще, няма да падне с повече от градус.
Калкулаторът на BrewersFriend твърдеше, че pH би било 5.75 при съотношение вода:зърно 3:1 и съвсем малко повече при 5.33:1 - около 5.8.
С добавяне на 5мл млечна киселина във водата pH беше заковано на 5.3.
След час вдигнах торбата, изцедих я без да се стремя да изстискам и последната капка. Събрах 22 литра с 12 по Брикс, т.е. Brewhouse efficiency = 72%, което ме изненада много приятно.
Какво спечелих от всичко това: по-малко ангажираност по време на озахаряването (не дебна с термометър на котлона, просто смесваш и забравяш), по-бързо отделяне на зърното от течността (реално става за минута, за разлика от преди) и перфектно прецеждане - торбата е много фина и в тенджерата за варене няма никакви едри частици. Същевременно торбата се почиства много лесно.
Дотук е това.
Ако някой се интересува - ще се радвам да споделя повече
ps - хладилна кутия и фина торба по поръчка ми струваха 70 лв
Отдавна си бях наумил да пробвам начин за озахаряване, без да се налага да промивам - т.нар. No Sparge, при това в хладилна кутия, за да си спестя постоянното дебнене на температурата и донагласянето й при загуба на топлина, както и за да не се притеснявам за температура и pH на водата за промиване.
Купих си хладилна кутия 30 литра, както и филтърна торба по мярка за нея.
Основни въпросителни преди започването - 1/ какво ще се случи с pH при съотношение вода:зърно около 5.33? 2/Какво ще е efficiency-то на такъв майш и колко повече зърно ще ми трябва, за да наваксам неотмитите захари от зърното?
Как се случва процеса (2 варки дотук):
Вода: 24 литра.
Малц: 4.5 кг.
Водата в хладилната кутия я нагласявам с такава температура, че при изсипване и разбъркване сместа става 67 градуса, слагам капака и отварям само още 3 пъти в рамките на час, за да взема течност за йодна проба и да разбъркам. Йодната проба и в двата случая изглежда добре още на 40-тата минута.
Температурата се понижи с по-малко от 2 градуса за час и то защото разбърквах продължително, умишлено. Вярвам, че ако не пипам въобще, няма да падне с повече от градус.
Калкулаторът на BrewersFriend твърдеше, че pH би било 5.75 при съотношение вода:зърно 3:1 и съвсем малко повече при 5.33:1 - около 5.8.
С добавяне на 5мл млечна киселина във водата pH беше заковано на 5.3.
След час вдигнах торбата, изцедих я без да се стремя да изстискам и последната капка. Събрах 22 литра с 12 по Брикс, т.е. Brewhouse efficiency = 72%, което ме изненада много приятно.
Какво спечелих от всичко това: по-малко ангажираност по време на озахаряването (не дебна с термометър на котлона, просто смесваш и забравяш), по-бързо отделяне на зърното от течността (реално става за минута, за разлика от преди) и перфектно прецеждане - торбата е много фина и в тенджерата за варене няма никакви едри частици. Същевременно торбата се почиства много лесно.
Дотук е това.
Ако някой се интересува - ще се радвам да споделя повече
ps - хладилна кутия и фина торба по поръчка ми струваха 70 лв