въпрос за озахаряване

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

въпрос за озахаряване

Мнениеот gorang » 29 Окт 2016, 12:02

Колеги привет,
огромен любител съм на бирата и си взех стартовия пакет от магазина, заедно с книгата за домашна бира. Падна четене - книгата няколко пъти, както и тук във форума.
Миналата седмица сварих първата си бира, но в последствие констатирах някои незначителни пропуски. Имах проблеми с температурата при озахаряване, защото съм на керамичен плот и като се включи отдолу температурата се покачва за кратко, въпреки бъркането. Освен това много се влияеше и термометърът от дълбочината и близостта до дъното на казана. В крайна сметка мисля, че йодната проба излезе. Като начинаещ бързах и загубих материал от прецеждането - не съобразих за този 1 литър между двете кофи, както и при филтрирането след изстудяване - въобще не прецедих утайките от свареното и остана сигурно повече от литър. Отделно много се изпари. В крайна сметка получих скромните 14.5 литра от 4 кг. малц. Интересното при мен е, че след охлаждането захарометърът показа 16% - нещо, което не ми се вярва, но взех проба без да разбъркам много добре и вероятно на това се дължи. Днес е началото на ден 6-ти и пуснах дезинфектиран захарометъра във ферментатора и показва 5%. Междувременно си взех и рефрактометър, който снощи показа 7.3 по Брикс и ако сравня с таблицата за корекции, едва ли началният екстракт е бил 16%.
Иначе на вкус ми харесва - малко е по-горчива (което лично на мен ми допада), може би защото на 10-тата минута от варката сложих 30 гр. хмел от стартовия пакет. Страшно е мътна, а ми се струва че ферментацията е приключила.
Утре, ако не се е променила стойността на потопения захарометър ще бутилирам и каквото стане.
Взех втори ферментатор и мисля днес или утре да варя втора доза и да поизчистя в главата си целия процес.
Този път ще направя изолация на казана с каменна вата и алуминиево тиксо, та въпросът ми е:
При озахаряването може ли да се ползва капак на съда, за варенето после ясно, че е без?
Идеята е, че с изолация и капак, при достигане на температурата може да изключа котлона и го оставя така - едва ли за 45 минути ще падне с повече от 1 градус.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: въпрос за озахаряване

Мнениеот 5th-hokage » 29 Окт 2016, 17:05

Разбира се че може - че как ще изолираш ако не си сложил и капака :) - аз даже като достигна температурата свалям от котлона - слагам капака (при мен не е точно капак а изолиран фибран с термометър и бъркалка в него) и го оставам докато се озахари (за 30-40 мин не е необходимо да се подгрява)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: въпрос за озахаряване

Мнениеот gorang » 29 Окт 2016, 18:42

Благодаря.
Ето че нещата се учат в движение. Вече съм изолирал тенджерата и е готова за утре. За капака ще мисля по-нататък.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: въпрос за озахаряване

Мнениеот victoryvt » 30 Окт 2016, 17:58

След озахаряването преди промиване - сладката пивна мъст трябва да е 19-20% захарност (при 1:3 зърно : вода).
Ако си мерил 16 е даже малко.
Разбира се, много зависи и какви малцове са в майша - светлите пускат повече.
При промиването можеш да наклониш още в началото целия лаутертюн така че кранът да е в ниската част.
Така в края на промиването почти няма да има загуба на течност в него, а и тя ще е с екстракт около 2-3%
И за пореден път ще посъветвам - не бързайте да вкарвате пивната мъст след охлаждането във ферментатора.
Изчакайте около час-два да се избистри сама и тогава прехвърлете бистрото директно, а мътилките през торбата за прецеждане.
Ферментаторът може да се закваси и преди да са доляти последните отцедени от торбата литри.
Аерирането може да стане и преди и след това.
След края на ферментацията бирата е мътна, но това не е проблем. Стига да се вижда добре отчетлива утайка на дъното на ферментатора дебела един два пръста.
Ако утайката е слаба , а бирата много мътна, то това означава че щамът дрожди иска вторична ферментация или поне едно откаляване и студ.
Ако в бутилките влезе много мътна бира, то ще има и дебела утайка след газировката и ще е податлива на вдигане при отваряне.
Въобще, бързането не е за препоръчване на никой етап, освен в охлаждането след варката.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: въпрос за озахаряване

Мнениеот gorang » 30 Окт 2016, 21:13

Мерих след охлаждане.....
Сега си взех поука.
В момента варя втора варка и съм на прецеденото, което сега е повече. Този път не бързах, наклоних кофите, а и оздравяването мина супер с изолация на тенджерата. Промих бавно, но с постоянна температура. Преди варене и след промиване 11%, сега продължавам.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: въпрос за озахаряване

Мнениеот gorang » 31 Окт 2016, 01:44

Явно много се изпарява при варене, защото получих във ферментатора 17.3 литра с максимално прецеждане от 4 кг малц в съотношение 1:3:4. Крайният екстракт отново беше 15.8%, измерено с рефрактометър, което трябва да означава 68% екстрактивност.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: въпрос за озахаряване

Мнениеот ultrashock » 31 Окт 2016, 17:35

Дайте малко снимков материал, да видим как протича всичко. Много ми е интересен капакът на 5th-hokage с термометър и бъркалка - може ли снимки?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: въпрос за озахаряване

Мнениеот 5th-hokage » 01 Ное 2016, 11:40

Ето как изглежда капака ми за озахаряването - надявам се се вижда,
Това е изолация фибран омотана с дък тейп - сложен термометър и направено легло за батерията на бъркалката. Самата бъркалка е купена готова за 12-15 паунда през нета и с малко модифициране са сложени и двете лопатки. Издръжливостта на батерията е 120 минути, което е перфектно.
20161101_070826_resized.jpg

20161101_070706_resized.jpg

20161101_070605_resized.jpg
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: въпрос за озахаряване

Мнениеот ultrashock » 01 Ное 2016, 12:17

Елементарно, но функционално. Ще потърся и аз такава автоматична от алиекспрес. Иначе гледах това, но ми се струва малко за казана.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: въпрос за озахаряване

Мнениеот victoryvt » 02 Ное 2016, 15:07

моторче за чистачки (задно) на 12 волта + батерия и зареждало.
Или старо захранване за компютър.
Моторчето е с вграден редуктор и "чупи пръсти".
Спокойно размесва 80л. майш.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron