Страница 1 от 1

Обем на майша

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 09:35
от Dejmos
Колеги, не намерих конкретна информация за обема на майша след смесването на водата с малца. А ми е нужно за планиране обема на съдове за по-големи варки. И за начинаещи може да е полезно.

Смесваме литри с килограми и резултатът не е просто сумиране на две числа. За малки варки как да е, килограм малц и три литра вода - горе-долу равно на 4. Но при по-големи обеми 10-20% разлика може да е от значение.

Та на въпроса:
Какъв е обемът на майша след смесването на 1 кг. малц с 3 литра вода? В какви граници се изменя по време на озахаряването (набъбване при поемането на вода, намяване на масата при разтваряне на захарите) и на кой етап заема най-голям обем?

Re: Обем на майша

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 10:36
от victoryvt
1 кг. смлян малц е почти 2л. в обем.
При смесването с водата обаче двата обема не се сумират, защото малца поема вода.
Аз за груби сметки го правя така 1кг. малц + 3л. вода = 4л. майш.
На практика при мен се получава така :
18-20кг. малц + 55л. вода заемат 80-85% от обема на 90л. казан или около 70-75л.
Водата за промиване я топля в друг казан със същия обем и тя е до 80л.
След промиването имам около 115-120 л. в зависимост от типа бира.
След варката остават 90-105, а понякога и 110л.
След прецеждането на утайките в бидона влизат 90-100л.
След ферментацията кегирам почти толкова, тъй като спадането на плътността компенсира донякъде утайката.
Обикновено имам около 5л. утайка от дрожди и др.

За по-точно и по-научно изчисление - книгата на Кунце :)

Re: Обем на майша

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2015, 23:06
от cervesa
@victoryvt предлагам ти, като обясняващ пропорциите да не използваш твоите конкретни параметри ,а да ги при равняваш към 10 л,например, или 20 л.,което е нормалната варка за домашно пивоварене!
Мерси!и Наздраве! :)

Re: Обем на майша

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 12:18
от mayosha
@Dejmos, споделям информация извадена от чуждестранни източници, която обаче, малко се разминава с практическия опит на @victoryvt

Обема на майша се смята така:

    обем на майша = обем вода + обем на малца
    обем на малца = 0.67 * количество малц в килограми

    обем на майша = обем вода + 0.67 * количество малц в килограми
Сметката за 1 кг малц става:

    (3 л вода) + 0.67 * (1 кг малц) = 3.67 л майш
Вълшебната константа от 0.67 л/кг се отнася за ечемичен малц и варира леко според различните източници:
0.65 Beersmith (линк)
0.66 John Palmer (линк)
0.67 Brew Your Own (линк)
Възможно е други малцове и добавки да абсорбират различно количество вода, което за по-големи обеми трябва да се предвиди някак.

Според тези теоретични сметки излиза, че в случая на @victoryvt, майша трябва да е около 68 л, а на практика са 70-75 л.

Re: Обем на майша

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 13:42
от Dejmos
Явно ще го проверявам практически. Сменям 24 литровата хладилна чанта с 35 и се чудя колко най-много бира мога да изкарам. Вероятно ще събера не повече от 9 кг малц, може би с 1-2л по-малко вода от обичайното 3:1.

Викторе, не разбрах съвсем тази част:
" спадането на плътността компенсира донякъде утайката".
Разбирам го като увеличаване на обема на младата бира във ферментора. Поради какво?

Re: Обем на майша

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2015, 16:31
от bojo
И според моята тенджера коефициента е над 0.7
При вместимост 27л озахарявам 6.5кг малц с 19.5л вода и до ръба на тенджерата остава 1см. Май е време да се замисля за по-голяма.