Озахаряване без ензими
Публикувано на:
02 Окт 2015, 10:36
от patzo68
Здравейте, тепърва започват да се ограмотявам по темата и искам да попитам майсторите тук може ли да се озахари зърно чрез хидролиза на нишестето с някаква киселина - винена, лимонена ?
Re: Озахаряване без ензими
Публикувано на:
02 Окт 2015, 16:30
от victoryvt
Може, обаче не е съотносимо с пивоварството, още по-малко с домашното пивоварство.
Доколкото съм чел - изисква се висока температура и последваща неутрализация на киселината, за да може все пак получената маса да ферментира с дрожди.
Същото важи и за хидролиза на дървесина (целулоза) с киселина и високо налягане и температура.
Последното се използва за добив на биоетанол, който отива за автомобилно гориво, а не за питейни цели.