Страница 1 от 2

Озахаряване без загаряне

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2015, 16:46
от SDS
Здравейте колеги мисля, че тук е мястото да споделяме начини на озахаряване без да имаме проблеми с загарянето.
Моят начин за озахаряване без да загаря е следния.
Съда за озахаряване е добре изолиран да не се губи температура. След смесването на вода и малц поддържам температурата само с изолацията без подгряване.
Като се втечни кашата да стане по рядка започвам да повишавам температурата според рецептата която съм си наумил и всяко повишаване е с непрекъснато бъркане.
Така си решавам проблема с загарянето.
Ако някой има и други идеи може да ги сподели за да си спестим пиене на кофти бира :angry-screaming:
И аз загорих една две варки не е приятно :D
Наздраве!

Re: Озахаряване без загаряне

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2015, 19:14
от victoryvt
В момента си пия загорелия пилзнер със смесени чувства - ако изключим загарянето, всичко друго му се получи перфектно - бистрота, екстракт 13.5% , нискотемпературна ферментация, отлежаване, няма зарази, няма лоши миризми, добра пяна, всичко освен загарянето ...
Пие се, но не е за пред хората.

Причината да го загоря е следната - реших да тествам едновремешният начин на озахаряване :
1. Накисва се малца в студена вода от предната вечер и така престоява цяла нощ.
2. На сутринта се започва бавно повишаване на температурата чрез пряко нагряване като се минава последователно през всички паузи - 35-45-50-55-62-72-78

Казват че се получавало по-добра екстракция и по-автентичен вкус.
Е, аз екстракцията я постигнах, но вкусът беше на загоряло :)
Защо загаря - при ниските температури се отделят много гуми-вещества - бета-глюкани, хеми-целулози и т.н.
Кашата има вид на бяла пяна и бяла течност.
Това нещо адски загаря !
Ако някой реши да се пробва - нека го има пред вид и да загрява много бавно и с голямо търпение.
Аз прибързах и всичко загоря.
Някой друг път ще го пробвам пак.

Re: Озахаряване без загаряне

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2015, 19:21
от dakobow
На водна риза, аз така озахарявам, акумулира и задържа температурата!
Наздраве!

Re: Озахаряване без загаряне

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2015, 19:45
от victoryvt
PIC463.jpg


Ето я - газирана за 3 часа !
Налягане 2.5 бара, тмпература 10гр. , друсане - през 15-20 мин., ама яко друсане (клатене)
Кег от 20л. висок ПЕТ-ейнър.

Re: Озахаряване без загаряне

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2015, 18:02
от mirix
Аз си мисля че и дебелината на дъното на съда е от значение. На мен ми се получавал леки локални загарки под тръбата за прецеждане , но нищо съществено. Петната са около длан дори и по малко , но после се изтриват лесно с пластмасова четка. Както каза и колегата старая се докато горелката работи да бъркам постоянно.

Re: Озахаряване без загаряне

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2020, 20:23
от gddimov
някой пробвал ли е да вдига температурата на майша за следващата темп. пауза, с бързовар? :think:
ще загори ли или трябва бъркане? ще озахарявам в хладилна кутия, че е удобна. :)

Re: Озахаряване без загаряне

МнениеПубликувано на: 06 Юли 2020, 21:52
от dr_slavov
Да, става. Трябва яко бъркане.

Re: Озахаряване без загаряне

МнениеПубликувано на: 07 Юли 2020, 13:06
от ultrashock
И при мен се получава, даже без много бъркане не загаря.

Re: Озахаряване без загаряне

МнениеПубликувано на: 22 Авг 2020, 08:05
от Don Reba
Аз загрявам първо водата, после сипвам зърното и слагам във фурната,за да е изолирано.
Мажду другото, озахаряването си продължава и при прецеждането, времената в рецептите не са за *пълно* озахаряване (то такова нещо няма), а за приемливо високо озахаряване, при което загубите са незначителни. Аз прецеждам по-бавно от общоприетото, и се забелязва ефекта.

Re: Озахаряване без загаряне

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2020, 10:26
от MadButcher
Don Reba написа:Аз загрявам първо водата, после сипвам зърното и слагам във фурната,за да е изолирано.
Мажду другото, озахаряването си продължава и при прецеждането, времената в рецептите не са за *пълно* озахаряване (то такова нещо няма), а за приемливо високо озахаряване, при което загубите са незначителни. Аз прецеждам по-бавно от общоприетото, и се забелязва ефекта.

Определен ензим "работи" определено време на определена температура, после действието му се намалява и преустановява. Има фаза на активация, активна фаза и край. По време на промиването извличаш максимума от получените по време на майшуването захари. Вода с темп. 78 градуса преустановява всякаква ензима активност. Има теория, че при по-бавно промиване се извлича по-голям процент екстракт от зърното