Екстракт: колко е достатъчно?
Публикувано на: 03 Юли 2014, 15:07
Здравейте
При четенето във форума ми направи впечатление, че 12% екстракт в мъстта се взема за идеалното число в болшинството от случаите.
В същото време виждам, че за различните бири това число варира в някакви граници и се зачудих. Екстракта е храна за дрождите и от него зависи колко ще е алкохолния градус на бирата, както и, предполагам, газировката в някаква степен.
Някой пробвал ли е да си играе с големи разлики от това число? Примерно 20% или 7%? Вероятно при повече екстракт дрождите ще имат храна за по-дълго, или пък може да се използват повече дрожди, за да свършат повече работа за същото време. Но по-интересното е - какъв ще е крайния резултат - само по-висок градус на бирата или още нещо?
При четенето във форума ми направи впечатление, че 12% екстракт в мъстта се взема за идеалното число в болшинството от случаите.
В същото време виждам, че за различните бири това число варира в някакви граници и се зачудих. Екстракта е храна за дрождите и от него зависи колко ще е алкохолния градус на бирата, както и, предполагам, газировката в някаква степен.
Някой пробвал ли е да си играе с големи разлики от това число? Примерно 20% или 7%? Вероятно при повече екстракт дрождите ще имат храна за по-дълго, или пък може да се използват повече дрожди, за да свършат повече работа за същото време. Но по-интересното е - какъв ще е крайния резултат - само по-висок градус на бирата или още нещо?