BIAB
Публикувано на: 16 Дек 2013, 15:20
Здравейте, иска ми се да поговорим за BIAB или горе-долу преведено на български - Варене в торба
Днес пробвах тази технология и засега ми се струва доста добър вариант. С две думи ще напиша каква е основната й идея за който не знае и не я е чувал.
При нормалния начин на правене на бира, майшуваме в някакъв съд с относително малко количество вода и след озахаряването, започваме да точим течността и да доливаме нова при малца, като целта е един вид да изплакнем малца и да изкараме захарите в него. Лошо на този метод е че трябва да имате 2 или 3 съда - за загряване на водата, за майшуване и филтриране и за събиране на уорта, с други думи трябва доста оборудване и хубаво смлян малц за да не запушва филтъра при филтрирането.
При BIAB ви трябва един голям съд, в който се правят всички операции. Тук идеята е първоначално да стоплите толкова топла вода, колкото бира ще искате да сварите, за разлика от нормалното майшуване, където се почва с доста по-малко вода. Взимате някаква торба, слагате я в стоплената вода и в торбата изсипвате малца. Изчаквате времето за майшуване да мине и вадите торбата. Малца остава вътре и се прецежда. Почвате да варите в същия съд и това е. Като цяло е доста по-проста схемата и за хора, които сега започват ми се струва доста удобна.
Какви са минусите - този метод се води с по-ниска ефективност от обикновения и трябва да си намерите материал подходящ за торба, която да е достатъчно фина за да филтрира малца добре. Аз си купих малко пластмасова мрежа за комари и пробвах с нея. Става доста лесно, обаче доста парчена преминават и остават в съда за варене. При мен за това помага и факта че меля малца със стара кафемелачка и става доста фин. Преди малко направих биричка по този начин и като стане ще пиша какво е излязло. Рецептата за бирата е:
2,25 кг пилзнер малц
0,2 кг караамбър
0,1 карапилз
Озахаряване 90 мин на 64 гр.
10 гр. нъгет при 60 мин
15 гр. каскейд при 30 мин
10 гр. каскейд при 5 мин
Целта е 14-15-16 литра бутилирана бира. Дрождите са Нотингам. Във ферментора отиде уорт с 10,5% екстракт. Около 17 литра сигурно се получи - галон от минерална вода е пълен на 3 см от ръба където почва да се скосява. Ше има към 2-3 литра утайка сигурно.
Почнах с приготовленията към 8 часа и към 13 бях готов. Преди заради трудното филтриране ми отиваха поне 8-9 часа на варка. Сега всичко мина много по-лесно и бързо.
Целта на направената бира е да стане за две седмици и да става горе-долу за пиене за това време, затова и рецептата е такава проста. Смятам след една седмица да бутилирам и след още една да я почвам, пък ще видим какво ще стане.
Днес пробвах тази технология и засега ми се струва доста добър вариант. С две думи ще напиша каква е основната й идея за който не знае и не я е чувал.
При нормалния начин на правене на бира, майшуваме в някакъв съд с относително малко количество вода и след озахаряването, започваме да точим течността и да доливаме нова при малца, като целта е един вид да изплакнем малца и да изкараме захарите в него. Лошо на този метод е че трябва да имате 2 или 3 съда - за загряване на водата, за майшуване и филтриране и за събиране на уорта, с други думи трябва доста оборудване и хубаво смлян малц за да не запушва филтъра при филтрирането.
При BIAB ви трябва един голям съд, в който се правят всички операции. Тук идеята е първоначално да стоплите толкова топла вода, колкото бира ще искате да сварите, за разлика от нормалното майшуване, където се почва с доста по-малко вода. Взимате някаква торба, слагате я в стоплената вода и в торбата изсипвате малца. Изчаквате времето за майшуване да мине и вадите торбата. Малца остава вътре и се прецежда. Почвате да варите в същия съд и това е. Като цяло е доста по-проста схемата и за хора, които сега започват ми се струва доста удобна.
Какви са минусите - този метод се води с по-ниска ефективност от обикновения и трябва да си намерите материал подходящ за торба, която да е достатъчно фина за да филтрира малца добре. Аз си купих малко пластмасова мрежа за комари и пробвах с нея. Става доста лесно, обаче доста парчена преминават и остават в съда за варене. При мен за това помага и факта че меля малца със стара кафемелачка и става доста фин. Преди малко направих биричка по този начин и като стане ще пиша какво е излязло. Рецептата за бирата е:
2,25 кг пилзнер малц
0,2 кг караамбър
0,1 карапилз
Озахаряване 90 мин на 64 гр.
10 гр. нъгет при 60 мин
15 гр. каскейд при 30 мин
10 гр. каскейд при 5 мин
Целта е 14-15-16 литра бутилирана бира. Дрождите са Нотингам. Във ферментора отиде уорт с 10,5% екстракт. Около 17 литра сигурно се получи - галон от минерална вода е пълен на 3 см от ръба където почва да се скосява. Ше има към 2-3 литра утайка сигурно.
Почнах с приготовленията към 8 часа и към 13 бях готов. Преди заради трудното филтриране ми отиваха поне 8-9 часа на варка. Сега всичко мина много по-лесно и бързо.
Целта на направената бира е да стане за две седмици и да става горе-долу за пиене за това време, затова и рецептата е такава проста. Смятам след една седмица да бутилирам и след още една да я почвам, пък ще видим какво ще стане.