С карамелни малцове - всеки си има свой собствен цвят, вкус и аромат. Карапилс - за вкус и пяна без да влияе на цвета, карамюних - червено-кафяв цвят почти кафяв, караарома - червен цвят, карамбър - кехлибарен цвят и т.н.
Малцов вкус и аромат - мюнхенски, виенски, и белгийските - аби малц и карабелдж.
Силен малцов, но не и карамелен вкус и аромат се постига чрез метода на декокция - вади се 1/3 от гъстото на майша и се загрява грубо казано до кипене (има различни схеми) и после се връща в общия майш и така темп. скача скокообразно до следващата пауза.
За имитация на декокционния вкус има специален малц - меланоидинен. Но все пак имитацията си е имитация.
Дрождите не придават нито малцов, нито карамелен вкус - те могат да дадат цветен, плодов, бананов, на дъвка, на лепило, всякакви ненормални.
Но за подчертаване на малцов и/или карамелен е добре да се търсят неутрални дрожди - Нотингам, лагерни и т.н.
Хмеловете от своя страна допринасят за маскиране или подчертаване на малцов и карамелен вкус.
Най-добре е да се следват изпитани рецепти за конкретния стил бира, иначе рискуваш да направиш перфекта бира, но не в този стил
(Преместих темата в раздел технологии->озахаряване, където й е мястото. В раздел ейлове - нека е само конкретно за ейлове.)