Екстракт: колко е достатъчно?

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Екстракт: колко е достатъчно?

Мнениеот malkstor » 03 Юли 2014, 15:07

Здравейте :)

При четенето във форума ми направи впечатление, че 12% екстракт в мъстта се взема за идеалното число в болшинството от случаите.
В същото време виждам, че за различните бири това число варира в някакви граници и се зачудих. Екстракта е храна за дрождите и от него зависи колко ще е алкохолния градус на бирата, както и, предполагам, газировката в някаква степен.

Някой пробвал ли е да си играе с големи разлики от това число? Примерно 20% или 7%? Вероятно при повече екстракт дрождите ще имат храна за по-дълго, или пък може да се използват повече дрожди, за да свършат повече работа за същото време. Но по-интересното е - какъв ще е крайния резултат - само по-висок градус на бирата или още нещо?
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Екстракт: колко е достатъчно?

Мнениеот victoryvt » 03 Юли 2014, 18:41

Колега, ще ти препоръчам да се запознаеш със стиловете бира според BJCP , а ако имаш желание - вземи си и книжката, която наскоро издадохме на български :
http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=78_79&products_id=246
В нея ги има описани достатъчно подробно.

Екстрактът е една от основните характеристики на всеки един стил бира, както са и цвета, алкохола, вкуса, аромата, газировката и т.н.
Не може да се варира в безкрайност с екстракта, защото ще се ходи от стил в стил.
Има високоекстрактни бири естествено - Руски имперски стаут, Индия пейл ейл (IPA), двойна ИПА , белгиски квадрупел, и т.н.
Има и стилове с много нисък екстракт - под 10 %
Но всичко това е описано и определено от BJCP в около 100 категории и от нас се иска да го познаваме и да се придържаме към него, а не да казваме - "Направих силна светла бира" - ама колко силна, ама с какъв хмел, с какви дрожди, с каква газировка и т.н.
По-добре е да се каже - направих добра бира от стил Индия пейл ейл, или от стип Допелбок, или от стил Барли уайн (Barley Wine)
Цветът, горчивината и даже газировката си имат системни мерки - има си единици за измерване.
Това че мейнстрийм бирите по рафтовете в етикета не си пишат стила си е техен проблем, те се интересуват само от екстракта и алкохола, защото по тях се плаща акциза. А дали ти предлагат пилзенски тип лагер или пшенична бира с лагерни дрожди (което само по себе си е нонсенс) тях не ги интересува - важното е че бирата ти била на една ръка растояние :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Екстракт: колко е достатъчно?

Мнениеот malkstor » 03 Юли 2014, 18:57

Благодаря, книжката си я взех на Beerrelation феста и прочетох само частта преди рецептите, за да се запозная с процеса по варене. Може и да е било упоменато преди това, но в толкова много нова информация човек може да се изгуби :)
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14


Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron