Страница 1 от 2
,,Мокро'' смилане на малца
Публикувано на:
02 Апр 2014, 19:35
от spas0456
Здравейте.
От скоро практикувам мокро смилане на малца
около 200-250 грама вода през пулверизатор на 10 кг. малц.
Та да попитам за предимства и недостатъци на това смилане.
Аз виждам засега само предимства като
люспата е почти цяла
по бързо прецеждане
минаване само веднъж през валците.
Re: ,,Мокро'' смилане на малца
Публикувано на:
02 Апр 2014, 20:47
от cervesa
Да,правилно си отбелязал-люспите са почти цели и се отделят по-лесно,което впоследствие улеснява филтрирането.От друга страна оголената сърцевина се смила по-добре и озахаряването,съответно ефективността е по-добра.
Когато мелницата е качествена ,винаги е препоръчително ,малца да се овлажнява.
В професионалните пивоварни,при смилането малца винаги се овлажнява.Също така,съществува и метод ,при който,малца се накисва за няколко часа във вода.
Re: ,,Мокро'' смилане на малца
Публикувано на:
20 Май 2016, 09:26
от victoryvt
Пуснал съм артикул "Мокро смилане ..." в магазина.
Който има желание да го ползва, нека има пред вид следните особености :
1. Трябва да се употреби материала веднага след получаването. Тъй като все пак е внесена известно количество вода и има опасност от мухлясване. Но все пак става дума за ден-два след получаването на пратката.
2. Въвел съм минимално количество от 2кг. за мокро смилане, тъй като за по-малко не е удачно да се подготвя отделна кофа, вода, пръскачка и т.н. Отделно дето понякога намокрения малц остава и по валовете и между тях. Т.е. ако се опитам да смеля 100гр. мокро е много възможно отдолу да излязат само 50 ...
3. Моля да се ползва този артикул предимно за смесени в един плик малцове, за да не си играя да мокря по отделно малки количества. Разбира се, ако става дума за по 10кг. от различни видове малц няма проблем.
Предимствата на мокрото смилане са очевидни. Аз лично за моите варки вече само така си меля зърното. Екстрактивността е голяма , а промиването е песен.
Цената е 45 ст. за кг. най-вече заради голямата занимавка с намокрянето и изчакването преди мелене. Но си струва.
Re: ,,Мокро'' смилане на малца
Публикувано на:
20 Май 2016, 10:30
от Dejmos
Може ли да посочиш приблизително с колко се увеличава теглото на малца при мокрото смилане. Примерно 10 кг сух малц след мокро смилане тежат ХХ килограма.
За да можем да си направим сметката за куриерите и да няма изненади.
Re: ,,Мокро'' смилане на малца
Публикувано на:
20 Май 2016, 13:08
от victoryvt
За 10 кг. не повече от 500мл. вода. Едва ли ще се отрази на сметките
Re: ,,Мокро'' смилане на малца
Публикувано на:
20 Май 2016, 15:55
от cervesa
Мокро смилане и чак след 3 дни озахаряване!!!!!????
Re: ,,Мокро'' смилане на малца
Публикувано на:
20 Май 2016, 17:26
от victoryvt
500мл. вода на 10кг. малц качват влажността му с 5% (демек колкото е на немалцуваното зърно или на стар и овлажнен малц)
Няма какво да стане за ден два, за повече и аз не го препоръчвам.
Всъщност може би е по-правилно да го наричаме "кондиционирано" или "овлажнено", а не мокро.
Аз за себе си последния път го мелих вечерта, а озахаряването го започнах сутринта в 10ч.
Re: ,,Мокро'' смилане на малца
Публикувано на:
20 Май 2016, 21:50
от cervesa
В Германия съществува практика (сега само в малки,семейни пивоварни) смленият малц,да се НАКИСВА във студена! вода още предната вечер!
Re: ,,Мокро'' смилане на малца
Публикувано на:
21 Май 2016, 10:26
от victoryvt
Значи аз съм германец тогава
Миналата година го пробвах и понеже позасилих огъня при загряването я загорих, и от тогава имам страх от загаряне (загарофобия)
Re: ,,Мокро'' смилане на малца
Публикувано на:
21 Май 2016, 13:40
от Foreigner
Мокрото смилане ще се получи ли с мелницата тип Корона от магазина?