Страница 1 от 4

Софийска вода - данни

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2014, 17:01
от ameba13
Колеги,

след дългогодишно ровене из сайта на Софийска вода най-после открих необходимата НИ за пивоварене информация. А тя (информацията) може би си е била там и преди, ама надали.

Данните са за 2014 /януари-юни/

заповядайте:
LIK_Sredni stoinosti_2013.pdf
(401.69 KiB) 1710 пъти


От данните възниква следният въпрос:

С тази вода бобът по-бързо ли ще увира, или по-бавно?

Re: Софийска вода - данни

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2014, 17:54
от daniel.trifonov
За боба не знам, ама е много близка до пилзенската вода. Така че само да стане по-студено и софиянци можете да варите светъл лагер с чешмяна вода и ферментация на външна температура.

Re: Софийска вода - данни

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2014, 17:59
от victoryvt
Ми той Амебата е известен още като Ицо-Лагера.
"Пилзенът му е много по-добър от Пилзена тьи/мьи"

Re: Софийска вода - данни

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2014, 19:35
от alvinator
Някой нещо да каже за ейловете и софийската вода? :D

Re: Софийска вода - данни

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2014, 10:27
от daniel.trifonov
...изразих се малко неправилно. :naughty: (трябва емотикона с Франц Милде)
Дали ще е лагер или ейл, щом е светла изисква по-мека вода. Аз направих съпоставката с пилзенската вода, защото тя е една от най-ниско минерализираните и меки и е известна с тези си свойства.
За по-тъмните бири е необходима по-твърда, по ред причини, но една от причините е да се постигне оптимално pH по време на майшуването. Понеже тъмните малцове са по-киселинни, то част от киселините им се неутрализират от съединенията с основен характер в твърдата вода.

Re: Софийска вода - данни

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2014, 18:48
от mayosha
Съмнява ме да имам съграждани във форума, но все пак ако е полезно на някой, това е профила на водата в гр. Свиленград:

калций – 76.15 mg/l
магнезий – 18.2 4mg/l
натрий – 39.60 mg/l
хлориди – 41.00 mg/l
сулфати – 124.00 mg/l
рН – от 7.80 до 8.30 рН.ед.

Информацията е от преди две седмици от съответното ВиК дружество, бикарбонатите не ги знаели колко са.

Мисля с такава вода да правя коледната бира, заредила съм няколко туби :)

Re: Софийска вода - данни

МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 19:35
от ameba13
Перфектна вода в Свиленград.
Трябва да се следи pH при маишуване, но иначе минералният състав е идеален за добре охмелени ейлове.

Re: Софийска вода - данни

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 14:03
от mirix
При нас чешмянката са я описали по постно само pH 7,07, аз преди време като мерих ми излизе 7.3 , но няма да издребнявам. Имам си кладенче а то е с pH 7.8
Ицо а за боба, на тоз дългия ден как няма да уври :mrgreen:

Re: Софийска вода - данни

МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 21:30
от victoryvt
Миро, на сайта на ВИК-Йовковци пехато си е точно 7.4 и поне в Търново е 7.4
За Горна не вярвам да е паднало с 0.3 , съвсем ти е верен уреда.

Re: Софийска вода - данни

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2014, 16:22
от daniel.trifonov
Изворът до "Аксаковска панорама" край Варна и Аксаково.
Обща твърдост - 17,3dН, 308.8 mg CaCO3
електропроводимост:8,13 uscm
pН - 7,67
Ca - 112mg/l
Mg - 7.03mg/l
Na - 20mg/l
Cl - 40mg/l
SO4 - 41mg/l
мътност 0,04