Страница 1 от 2

До колко бара може да се вдигне налягането на ферментатора,

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2017, 23:57
от balabanoff
Здравейте колеги,
имам въпрос.
До колко бара може да се вдигне налягането на ферментатора, без събрания СО2 да за почне за влияе на ферментацията?Въпроса ми е свързан с това, че искам да използвам капак тип камбана. Има жлеб пълен с вода в който е потопен капака и обезвъздушава. Не се слага въздушен затвор. От тежестта на капака ще зависи, колко ще е налягането във ферментатора. Та се чудя, колко да тежи капака?

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2017, 00:56
от beerlioz
А каква е целта на цялото упражнение с камбаната ? За лагер пиво ли става дума ? :?

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2017, 01:19
от beerlioz
Това някакъв купешки съд ли е, или ти си го правил ,има ли клапан за регулиране на налягането? Ако е нов няма ли документация която да казва какви трябва да са нивата на налягане при различните видове ферментация ? И що ти требе :D

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2017, 23:02
от balabanoff
beerlioz написа:А каква е целта на цялото упражнение с камбаната ? За лагер пиво ли става дума ? :?


Правя си ферментатор и това е по-ново решение. Лесно за изпълнение, сигурно и евтино. Няма стягане с винтове или скоби. Няма въздушен затвор.

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2017, 23:05
от balabanoff
beerlioz написа:Това някакъв купешки съд ли е, или ти си го правил ,има ли клапан за регулиране на налягането? Ако е нов няма ли документация която да казва какви трябва да са нивата на налягане при различните видове ферментация ? И що ти требе :D


Аз си го правя. Стигнал съм до капака и се чудя за него. Колкото е по-тежък, толкова по-голямо налягане е нужно, за да го повдигне С02. Не мога да намеря информация, кое е оптималното налягане във ферментатора, което се създава до 72-рия час на ферментацията?

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2017, 20:14
от balabanoff
Отказах се от този вариант. Немците го правят, но се сетих за много слаби страни. Първо, лятото водата ще се изпарява! В нея ще падне прах. Ще се развият микроби и няма какво да ги спре да влязат във ферментатора! Мислех да го пълня с колоидно сребро, спирт или глицерин, но си е кушия и има вероятност за контаминация. Та ще карам със воден затвор, без налягане!

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2017, 16:34
от Dave Lombardo
Както казва бай Темелко "Що да е лесно, като може да е трудно?"
Камбана, та налягане, та колоидно сребро, чудесии... ще рече човек, че ядрен реактор ще правиш :D
7 лв и стотинки, барабар с капака
Който капак така яко затваря, че ще си счупя пръстите, докато го отворя.
Модификация - 2 отвора с боркорона: един ниско долу на кофата за монтиране на канелка и един на капака за воден клапан.
Voilà!

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2017, 22:37
от balabanoff
Dave Lombardo написа:Както казва бай Темелко "Що да е лесно, като може да е трудно?"
Камбана, та налягане, та колоидно сребро, чудесии... ще рече човек, че ядрен реактор ще правиш :D
7 лв и стотинки, барабар с капака
Който капак така яко затваря, че ще си счупя пръстите, докато го отворя.
Модификация - 2 отвора с боркорона: един ниско долу на кофата за монтиране на канелка и един на капака за воден клапан.
Voilà!


Да, много сте прав.
Сигурно има и по-евтин начин!
Ако тази кофа е неръждаема, умножаваш по 10.
Как контолираш температурата в кофата?
Искам да изкарвам 40 литра бира от варка. Кофите по 2 или 3?
Не се заяждам уважавам мнението ви, има резон!
Чудесиите движат прогреса, иначе още нямаше да е измислено колелото и щеше да има поне 1000 години да бирата.
Аз искам да правя бира без да се цапам излишно и да контролирам процеса. И да има повторяемост на варките!
Съдът ми е 60 литра и нямам право на грешки, защото удоволствието е скъпо, а този вариант никой не го е направил преди мен.
Поздрави и успешни варки!

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 10:52
от victoryvt
Fерментацията под налягане се практикува в големите пивоварни по една много проста причина - бирата в края на ферментацията е газирана и е готова за бутилиране (след отлежаване и т.н. - филтрация , пастьоризация или биологична филтрация).
Я си представете една пивоварна с капацитет 20 тона бира на ден да реши да карбонизира с въглероден двуокис от бутилки ?
(примерно за ниво на газировка 2.5гр/литър - за 20 тона на ден трябват по 50 кг. ЦО2 на ден ! )
Знам една малка българска пивоварна с капацитет 20 тона, но не на ден, а на месец, която карбонизира така :)
Но големите не могат да си го позволят, а и е излишно усилие.

Та, въпросния процес се нарича шпунтиране.
Прави се така - в началото на ферментацията шпунтът (специален клапан с регулируемо налягане на отваряне) е отворен изцяло и въглеродният двуокис свободно напуска ферментатора.
В големите пивоварни не го изпускат в атмосферата (защото е ценен, а не защото ще вдигне емисиите драстично :) ) а го събират в един голям балон и след това се компресира до над 50 бара и втечнява.
След това ни го продават на нас дребните ползуватели, както и на други за около лев на кг. ЦО2.

Когато ферментацията премине определен период и по измерване на плътността с хидрометъра (или с рефрактомер) се достигне до около 4-5 гр. остатъчен ферментируем екстракт на литър бира - шпунтът се включва в нормален режим и му се задава желаното налягане, което е според стила бира и преценката на технолога - колкото е по-високо налягането във ферментатора, толкова е по-газирана после бирата.
Има значение и на каква температура се провежда ферментацията, тъй като ЦО2 се разтваря в различна степен спрямо налягане и температура.
Примерно при 15-16 гр. ферментация и налягане около 1.8 бара - бирата е средно газирана.
При ферментация на лагерни бири на и под 10 гр. съответно се намалява и налягането - да речем на около 0.8-1.1 бара.
(При лагерните има и още едно доферментиране в танка за отлежаване и там пак има шпунт за контрол на налягането)

Въпросния метод за затваряне на капака през воден звънец е взаимстван от капаците на някои казани за дестилация на алкохол.
Сърбите много го използват тоя метод.
Не вярвам да позволи повече от 1 бар налягане. Но трябва да се пробва.
Относно стерилността - достатъчно е да се сложи вместо вода - разтвор на дезинфектант (Окорон 12 примерно) , може и Йодофор, може и просто някаква киселина, която да не разяде метала.
Ако всичко е от неръждавейка - няма проблем.

Самият шпунт апарат е доста сложен в професионалните му варианти и съответно скъп. Но за домашна употреба може да се пригоди един прост предпазен вентил от тенджера под налягане като се тества с различни пружинки и винтове. Може и чрез вентил за велосипедна гума и т.н.
Друг лесен вариант е вместо воден клапан горе на върха на ферментатора да се използва само маркуч, който е потопен в тръба запушена отдолу и висока над метър.
Вдигайки нагоре маркуча намаляваме нужното налягане за избълбукване, сваляйки го надолу така че над долната му част да има 1м. воден стълб - увеличаваме налягането на което избълбуква.
Има точни формули за налягането на воден стълб и от там може да се сметне височината на тръбата.
Но така или иначе, ако се правят подобни експерименти, трябва да има монтиран манометър на капака на ферментатора и по него да се настройва налягането.

Друг въпрос :
А как после ще бутилираме газираната бира ? :)
Защото още при отварянето на канелката тя ще се превърне в пухкава пяна.
Ще трябва и устройство за пълнене с противоналягане, както и бутилка с ЦО2, редуцир-вентил и манометрър.
Ето го устройството ръчно изработено от бай Тихомир Боророто :
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=216
Аз лично и още няколко колеги го използваме за да пълним бутилки от кегове наша бира.
Т.е. - газираме си бирата в кег - дали с налягане от ЦО2 бутилка , дали със захар или екстракт - все тая.
После - ако някой иска да тества наша бира - му наливаме една бутилка с това приспособление, затваряме я с капачка и тя изглежда съвсем професионално - няма вътре дрождева утайка.

И последно, тая тема не е за тоя раздел и ще я преместя.

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 00:08
от balabanoff
Сърдечно благодаря на victoryvt за полезната и изчерпателна информация.
Дойдоха ми много нови идеи за експерименти. За начало ще пробвам с маркуч.
Има евтини и работещи решение на шпунтове в нета.
https://www.youtube.com/watch?v=AraM6xrFtjU
Този вариант ми хареса. Един винт ще го подобри още.
Устройството за пълнене с противоналягане е много добро решение. Ще имам нужда от него.
Поздрави!