Страница 1 от 1
Потъмняване на бирата след бутилирането ѝ?
Публикувано на:
13 Окт 2017, 22:01
от Ico
Здравейте колеги,
Някой сблъсквал ли се е с проблема с потъмняване на бирата след бутилирането ѝ?
При мен често става така, че бирата става много по-тъмна няколко седмици след бутилирането. Не се отразява на вкусовите характеристики, но може да те изхвърли от стила или изискване за цвят при конкурс. Навсякъде където четох, този проблем се обяснява с оксидация, визуална разлика в цвета при неслегнали дрожди или куци параметри на калкулатора който ползваме. Нямам идея, коя от причините може да обясни този проблем, но не мога да намеря решение и моля за Вашето мнение и експертиза по въпроса.
Поздрави,
Ицо
Re: Потъмняване на бирата след бутилирането й?
Публикувано на:
14 Окт 2017, 01:16
от petiomalchev
Как я бутилираш, при мен се е получавало помътняване след охлаждане на бутилките.
Re: Потъмняване на бирата след бутилирането ѝ?
Публикувано на:
14 Окт 2017, 10:37
от victoryvt
По-добре дай снимки преди и след бутилирането.
По възможност, да са в еднаква чаша и при еднаква светлина.
Много зависи какъв стил е бирата, какъв цвят и с какви точно хмелове и дрожди.
Аз досега не съм имал драстична разлика в цвета, особено в посока потъмняване.
По-скоро има изсветляване и избистряне.
Ако при тебе се получава вместо избистряне - помътняване в бутилката, то е възможно да имаш зараза.
Другото е т.н. студена мътност, която си е нормална - бистра бутилка при 20гр. в последствие помътнява ако се охлади до 5-6 гр.
И с нея има начини за борба, но не е проблем.
Окислението е възможно да причини промяна на цвета, но ще има и промяна във вкуса - като на мокър картон.
Re: Потъмняване на бирата след бутилирането ѝ?
Публикувано на:
14 Окт 2017, 20:29
от MadButcher
Потъмнява цвета или помътнява? При мене се е получавало т.нар. студено помътняване, след бутилкова газировка и преместване в хладилник което най-добре се избягва с колд краш или избистряне чрез желатин. Обаче промяна в наситеността на цвета не съм имал. Колд крашът е голяма сила. Правил съм на малко експериментално количество закавесно с дрожди за вайс и го направи кристално бистро. Съжалявам, че си продадох стария 10годишен хладилник Краун за 150лв. колкото да се отърва от него, преди да почна пивоварството. Не че имам място къде да го държа, но щеше да ми е от полза за подобни изпълнения, лагери и пр.
Re: Потъмняване на бирата след бутилирането ѝ?
Публикувано на:
14 Окт 2017, 21:05
от Ico
Здравейте колеги,
Благодаря за помощта.
Може би наистина е потъмняване от студа, въпреки че днес отворих една бутилка от мазето, където е 20 гр. и една която се е изстудявала няколко дни на 6 гр.
Имаше разлика в цвета. Не беше драматична, но я имаше. Следващия път ще снимам бирата преди бутилиране и след това за да сравним цветовете. Принципно търсих светло оранжев цвят за един опит за NEIPA и в началото се получи точно такъв, но с времето се промени до светло кафяв. Вкусът е прекрасен, така че както е писал Виктор, сигурно не става дума за оксидация. Бутилирам я като я преливам от ферментора в нов съд, където съм сипал мъстта за карбонизация и оттам по бутилките със стик за пълнене монтиран върху канелката на новия съд.
Re: Потъмняване на бирата след бутилирането ѝ?
Публикувано на:
16 Окт 2017, 08:41
от MadButcher
Снощи и аз отворих една такава - амбър ейл, който е станал по-амъбр
и му се губи газировката. Обяснявам си го с недобре затворена ПЕТ бутилка. Лошото е, че бутилката е 2л. и има още 2 такива, които са ми и последните тая партида и ако те са в същото състояние.
Re: Потъмняване на бирата след бутилирането ѝ?
Публикувано на:
16 Окт 2017, 08:41
от Dave Lombardo
От студа по
мътнява, не по
тъмнява
Някъде другаде е заровено кучето
Щом няма промяна във вкуса - пий и да не ти пука
Ако пък чак толкова те притеснява - дай я насам да я видим тая светлокафява NEIPA...