Ароматизация на "сиропа" за карбонизация
Публикувано на: 23 Май 2017, 23:05
Здравейте колеги,
Днес ми хрумна една идея, която може би е отдавна известна и използвана или пък е супер тъпа, но не успях да намеря информация за нея, затова моля за Вашето мнение.
Идеята ми е да се добавят различни аромати (цитусови кори, билки и други) по време на преваряването на захарния сироп, DME или да се изварят за няколко минути заедно с част от отделената мъст за карбонизация и да се добавят заедно с нея преди бутилиране.
Ползите според мен са, че ще се избегне престоят на етеричните масла по време на ферментацията и съответно тяхното "отлитане" под влияние на въглеродния двуокис при добавянето в последните минути на варката. От друга страна, според "другата школа", която препоръчва добавяне на тези съставки след края на първичната ферментация, те трябвя да се замразяват или да се киснат в спирт за да се избегне зараза, което пак си рисково за да не е останала някаква "гад" която да изплува или спирта да не прецака дрождите.
Но, ако се изварят за 10-тина минути ще се стерилизират и ароматите няма да се загубят под въздействие на въглеродния двуокис.
Отчитам, че ще се получи "мармаладен" вместо "свеж" вкус, но пък може да е от полза.
Как мислите, дали ще се получи?
Днес ми хрумна една идея, която може би е отдавна известна и използвана или пък е супер тъпа, но не успях да намеря информация за нея, затова моля за Вашето мнение.
Идеята ми е да се добавят различни аромати (цитусови кори, билки и други) по време на преваряването на захарния сироп, DME или да се изварят за няколко минути заедно с част от отделената мъст за карбонизация и да се добавят заедно с нея преди бутилиране.
Ползите според мен са, че ще се избегне престоят на етеричните масла по време на ферментацията и съответно тяхното "отлитане" под влияние на въглеродния двуокис при добавянето в последните минути на варката. От друга страна, според "другата школа", която препоръчва добавяне на тези съставки след края на първичната ферментация, те трябвя да се замразяват или да се киснат в спирт за да се избегне зараза, което пак си рисково за да не е останала някаква "гад" която да изплува или спирта да не прецака дрождите.
Но, ако се изварят за 10-тина минути ще се стерилизират и ароматите няма да се загубят под въздействие на въглеродния двуокис.
Отчитам, че ще се получи "мармаладен" вместо "свеж" вкус, но пък може да е от полза.
Как мислите, дали ще се получи?