Страница 1 от 1

Въпрос за налягането в бутилките

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 22:24
от nedkost
Имам CO2 бутилка, която ползвам за да си правя газирана вода. Ползвам бутилки от Пепси и Кока Кола само. Водата я надувам почти до 5 атмосфери, а плодовите сокове до около 3- 3.5.
Въпросът ми е до какво налягане да газирам домашната бира (в ПЕТ бутилка от комерсиална бира). За новата година правих шампанско (5 атм) в едни неупотребявани ПЕТ бутилки (ГРАФУС - Шумен) и едната така гръмна, че още ми е подута ръката с която го разклащах.

Re: Въпрос за налягането в бутилките

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2016, 23:16
от bojo
Кантите ги държа на 1-1.5 атмосфери и бирата си е добре газирана. Струва ми се, че фабрична бутилка за бира спокойно ще понесе 2 атмосфери, като гледам как се надуват при газировка със захар. Интересно ми е как ги пълниш с СО2.

Re: Въпрос за налягането в бутилките

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 10:09
от nedkost
За това питам - не съм газирал бира досега - само вода и безалкохолни. Домашна бира правя за пръв път.
Иначе газирам водата, като наглася редуцир-вентила на 5 атм.(3 атм. за соковете) и след това завивам бутилката, притискам докато излезе въздуха и затягам.
Пускам CO2 и разклащам, за да се разтвори газът докато манометърът се закове стабилно на нагласеното налягане.
С безалкохолните имам малко проблем - пенят се и след газировката трябва да се изчака за да спадне пяната преди да развия бутилката и да сложа капачката и.

Re: Въпрос за налягането в бутилките

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 14:08
от bojo
За толкова кратко време (може би няма и минута) успява ли да се усвои достатъчно количество СО2 от течността. Отделно и при завиване на капачката налягането се губи.

Re: Въпрос за налягането в бутилките

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2016, 16:06
от nedkost
След пускането на газа разбълниквам здраво - налягането веднага пада. Така продължавам докато закове стабилно на нагласеното налягане с редуцир - вентила.
Ако водата (бирата) е студена разтварянето става по-добре.
Вече пробвах с 2 бутилки от по 2 литра пълни с бира. След стабилизиране на манометъра на 2 атм. трябва да се чака поне 30 минути за да падне пяната и да се успокои течността - иначе веднага шупва и не може да се завие капачката на бутилката.