Страница 1 от 1

Кег в домашни условия

МнениеПубликувано на: 11 Май 2015, 18:09
от dr_slavov
В този подфорум на няколко пъти се споменава, че има начин да се пълнят кегове. Преди да стигнем до пълнене обаче имам някой генерални неясноти.
Има ли срок на годност бирата в кега след като източи първото количество? Видях в нета, че налягането се създава с бутилка СО2 и чисто теоретично не би трябвало да има проблем. Но все пак ако някой има опит ако може да сподели.

Re: Кег в домашни условия

МнениеПубликувано на: 11 Май 2015, 19:08
от victoryvt
Поблемът с трайността е от друго естество, а не от това дали се допълва празното пространство на кега с ЦО2.
Или поне не е толкова силно свързан с това.

Ако газирате съдържанието на кега с доферментация с дрожди и захар, както при бутилките - кегът става една голяма бутилка в която е направена бутилкова доферментация и газировка.
И като такъв няма по-различна трайност от тази на бутилково газираната домашна бира - случвало се е да пием бири на повече от година. Естествено, бирата след 2-3 месеца започва да деградира, освен ако не е някакъв силен стил - силно охмелена, силно алкохолна и т.н.

Ако обаче в кега се вкара бира, която е била избистряна във втори ферментатор с помощта на отлежаване и/или студ и в нея няма (почти няма) дрождеви клетки, а газирането на кега е с налягане - трайността не е голяма, тъй като дрождите и техните метаболити при бутилкова газировка ги няма и няма кой да пази бирата от бактериите и дивите дрожди, които въпреки маниакалната понякога хигиена и дезинфекция не могат да се елиминират напълно.
Тук помага много хмелът - силно охмелени бири издържат по-дълго.
Обикновено така кегирана домашна бира издържа до 1-2 месеца на хладно и по-малко от месец на стайна темп.
Отначало е добра, после започва леко да накиселява и към края вече не се пие.
Въпрос на околна температура.
Така че за малки потребления е най-добре кегът да е в кегератор (хладилник) - така можете да си го пиете докато свърши и за повече от месец дори.
Освен това в хладилника той се и доизбистря и въглеродният двуокис остава добре разтворен, което предполага и пухкава и трайна пяна при наливане.

Re: Кег в домашни условия

МнениеПубликувано на: 12 Май 2015, 12:53
от dr_slavov
Victoryvt, Благодаря за изчерпателния отговор.
Опита ми с карбонизация в бутилки показва, че след няколко месеца бирата е напълно годна. Мисля, че съм стигал до 10. Много ми е трудно обаче транспортирането и охлаждане. Винаги трябва да бъдат на вратата на хладилника за да не се размътят. Не че пак няма да я и изпия, но ми се разваля естетичния вид ;)
Та за това исках да пробвам нещо различно. Пък и кефа да си имаш наливна бира в къщи е несравним.
Ако прибегна до газировка с доферментация какво се случва с утайката когато започнем да точим? Трябва да скъся смукателя или да разчитам на това с първите една две бири утайката да излезе?
А относно кегератора задължително. То без него не виждам как би се получило в домашни условия.

Re: Кег в домашни условия

МнениеПубликувано на: 12 Май 2015, 13:40
от victoryvt
Една две мътни бири и след това всичко е 6.
Ама с тия екстракти как ще излиза скъпо като цена. Само ще си спестите труда за бутилиране.

Re: Кег в домашни условия

МнениеПубликувано на: 12 Май 2015, 23:25
от dr_slavov
Ако ще се кегира, задължително минавам на зърно. Високите инвестиционни разходи трябва да се компенсират от ниски производствени. :)

Re: Кег в домашни условия

МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 15:02
от slavi3
Допълването на празното пространство на кега с ЦО2 малко или много си оказва влияние на трайността.

Re: Кег в домашни условия

МнениеПубликувано на: 31 Авг 2015, 23:20
от vsd
Защо мислиш така, от опит или?