карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст
Публикувано на: 23 Яну 2015, 18:02
До сега съм правил единствено бутилкова карбонизация, по най-общоизвестният начин - с добавяне на определено количество бяла, кристална захар на литър бира. Както знаете има и други начини и тук мисля да опиша едно мое разсъждение за карбонизация с предварително отделена неферментирала мъст.
Имам 18 литра ферментираща мъст с 16%Р, които смятам да газирам с предварително отделени 1,5 литра от същата мъст ( това са приблизително 10% - 8,5% за да съм най точен).
Идеята е след като основното количество изферментира да се добавят тези 1,5 литра в които има определено количество захари и те да карбонизират бирата след бутилиране без да се добавя никаква захар. Да обаче. Точно в този конкретен случай бирата ще се прегазира, защото в тези 1,5 литра има приблизителни 190 грама чиста захар, което се получава повече от 10 грама за литър захар.
Ето я сметката: 1,5литра с 16%Р = 240 грама чист малцов екстракт. 80% от екстракта е захари - 240х80%=192 гр захар.
Аз искам да направя карбонизация с еквивалент на 6гр захар за литър бира. Това означава, че имам нужда от: 18 литра пиво х 6гр з а литър= 108гр захар.
Как обаче да изчисля какво количество от тези 1,5 литра, които съм запазил да използвам?
След разни сметки и налучквания установих, че имам нужда от 850 милилитра от въпросната неферментирала мъст, която ще ми даде точно 108,8 грама захар за карбонизация.
За да се улесня занапред си направих една таблица, която изчислява какво количество неферментирала мъст с определен %Р ми трябва, за-да карбонизирам еди-какво си количество бира с желаната от мен захар за газировка.
Надявам се и на някой от вас да свърши работа.
Ако има въпроси по таблицата с удоволствие ще обясня.
В конкретния случай таблицата е по моята постановка(описаната), но всеки може впише данни в бежовите полета с параметрите за неговата си бира.
Наздраве!
Имам 18 литра ферментираща мъст с 16%Р, които смятам да газирам с предварително отделени 1,5 литра от същата мъст ( това са приблизително 10% - 8,5% за да съм най точен).
Идеята е след като основното количество изферментира да се добавят тези 1,5 литра в които има определено количество захари и те да карбонизират бирата след бутилиране без да се добавя никаква захар. Да обаче. Точно в този конкретен случай бирата ще се прегазира, защото в тези 1,5 литра има приблизителни 190 грама чиста захар, което се получава повече от 10 грама за литър захар.
Ето я сметката: 1,5литра с 16%Р = 240 грама чист малцов екстракт. 80% от екстракта е захари - 240х80%=192 гр захар.
Аз искам да направя карбонизация с еквивалент на 6гр захар за литър бира. Това означава, че имам нужда от: 18 литра пиво х 6гр з а литър= 108гр захар.
Как обаче да изчисля какво количество от тези 1,5 литра, които съм запазил да използвам?
След разни сметки и налучквания установих, че имам нужда от 850 милилитра от въпросната неферментирала мъст, която ще ми даде точно 108,8 грама захар за карбонизация.
За да се улесня занапред си направих една таблица, която изчислява какво количество неферментирала мъст с определен %Р ми трябва, за-да карбонизирам еди-какво си количество бира с желаната от мен захар за газировка.
Надявам се и на някой от вас да свърши работа.
Ако има въпроси по таблицата с удоволствие ще обясня.
В конкретния случай таблицата е по моята постановка(описаната), но всеки може впише данни в бежовите полета с параметрите за неговата си бира.
Наздраве!