Страница 1 от 5

карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2015, 18:02
от nikolay.illov
До сега съм правил единствено бутилкова карбонизация, по най-общоизвестният начин - с добавяне на определено количество бяла, кристална захар на литър бира. Както знаете има и други начини и тук мисля да опиша едно мое разсъждение за карбонизация с предварително отделена неферментирала мъст.
Имам 18 литра ферментираща мъст с 16%Р, които смятам да газирам с предварително отделени 1,5 литра от същата мъст ( това са приблизително 10% - 8,5% за да съм най точен).
Идеята е след като основното количество изферментира да се добавят тези 1,5 литра в които има определено количество захари и те да карбонизират бирата след бутилиране без да се добавя никаква захар. Да обаче. Точно в този конкретен случай бирата ще се прегазира, защото в тези 1,5 литра има приблизителни 190 грама чиста захар, което се получава повече от 10 грама за литър захар.
Ето я сметката: 1,5литра с 16%Р = 240 грама чист малцов екстракт. 80% от екстракта е захари - 240х80%=192 гр захар.
Аз искам да направя карбонизация с еквивалент на 6гр захар за литър бира. Това означава, че имам нужда от: 18 литра пиво х 6гр з а литър= 108гр захар.
Как обаче да изчисля какво количество от тези 1,5 литра, които съм запазил да използвам?
След разни сметки и налучквания установих, че имам нужда от 850 милилитра от въпросната неферментирала мъст, която ще ми даде точно 108,8 грама захар за карбонизация.
За да се улесня занапред си направих една таблица, която изчислява какво количество неферментирала мъст с определен %Р ми трябва, за-да карбонизирам еди-какво си количество бира с желаната от мен захар за газировка.
Надявам се и на някой от вас да свърши работа.
Ако има въпроси по таблицата с удоволствие ще обясня.

В конкретния случай таблицата е по моята постановка(описаната), но всеки може впише данни в бежовите полета с параметрите за неговата си бира.

Наздраве!

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2015, 18:40
от Yaskata
Доста удобно, благодаря!

Скоро ще го пробвам и този метод.
А на каква температура съхраняваш отделената мъст?

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 28 Яну 2015, 19:01
от nikolay.illov
Замразена във фризера. Веднъж бях оставил една в хладилника и за една седмица беше тръгнала да вкисва. Само не пълни бутилката до горе, че след замръзване може да се спука :D

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2015, 00:02
от mirix
И аз бях оставил една в хладилника. Останките от прецеждането , което се оттича бавно после. Стоя така има няма 2-3 месеца и жената взе да мърмори че пречело само , боклуци .... Извадих я пипам тя кат мойта пишка корава :D. Налях да опитам. Направо елексир. С голям кеф си я изпих , но малко ми дойде

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 04 Май 2015, 18:44
от Clarion
В ръководството на Браумайстера немците казват да се отделят 6% (при 12Р) - би трябвало да дава сходни резултати с твоите калкулации? Аз съм отделял по два буркана от по 550-600 мл на 19л варка, но само за лагерните, ама освен тях слагам и по 3-4 г/л захар ... за всеки случай :-)

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 05 Май 2015, 13:13
от nikolay.illov
Според това, което аз пресмятам:

6% от 10 литра са 600 милилитра. В 600 милилитра с 12°Р има (600х12%) = 72 грама екстракт. 80% от екстракта са захари: (72гр х 80%) = 57,6 гр захар.
Ако с това количество гЪзираме 10 литра бира (каквото е условието на задачата) ще получим газировка равна на 5,7гр захар за литър мъст, което за лагер е идеално.
Това казва и таблицата:
таблица.jpg


Важно е да се имат в предвид не-ферментируемите захари т.е ако сме получили тези 12°Р при озахаряване на по-високи температури. В този случай трябва да се знае до колко дрождите ще свалят екстракта. Не съм се занимавал с изчисления в тази област обаче :ugeek: и не мога да те посъветвам.

Аз си отделям от всяка 20 литрова варка по около литър, замразявам го и в деня преди да бутилирам го изваждам на стайна температура за около 24 часа (както си е затворено в бутилката) за-да се размрази и утаи. Пресмятам си нужното количество и го смесвам с вече ферментиралата бира. До сега не съм имал проблеми, единствено един битер ми се влачеше 12 дни докато вдърви хубаво, но там сложих еквивалент на 3гр. захар на литър бира.

Наздраве!

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 26 Юни 2016, 22:09
от Ico
Здравейте колеги.
Мъстта за карбонизация направо във ферментора ли я наливате? Няма ли опастност от зарази или окисляване на основната мъст при смесването? Защото предполагам,че ще трябва да се разбърка по-силно.

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 09:54
от Martin

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 08:31
от MadButcher
Използвах и аз горепосочения калкулатор. За 10л. с начален 16Р и преди бутилиране 3,5Р ми даде 450мл. бирена мъст за карбонизация. Брулнах аз направо 500 и понеже отсъствах като се връщам на третия ден ПЕТ бутилката здраво надървена. Та, въпроса ми е: и при вас ли е толкова бърз резултата или нещо съм объркал с калкулациите и да очаквам изненади?

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 19:14
от 5th-hokage
няма грешка в изчисленията... може би не е била добре ферментирала и е щяла да падне до 2П ... или е било по топло от очаквното и е гаирала по-бързо. Мяташ в хладилника 1 бутилка и опитваш :)