Захар(и) за бутилкова карбонизация

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот alvinator » 10 Яну 2015, 16:05

Колеги,
моля някой да сподели най-удачната захар (захари, без значение вида) за бутилкова карбонизация, съобразено обаче с магазинната мрежа - офлайн и онлайн. Къде, как, колко струва.
В случая изключваме варианта с пивна мъст.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот victoryvt » 10 Яну 2015, 19:03

По предпочитание отзад напред :
1. Най-лесно, но и най-зле от към качество на крайния продукт - кристална захар от бакалията. Към днешна дата цена около 1-1.20 лв. за кг. Ферментира до край и не добавя никакви миризми и вкусове. Не помага и с минерали, намалява тялото на бирата. Дрождите не могат да я ферментират дирекно, но успешно я усвояват благодарение на ензима инвертаза, който отделят.
2.Кафява или тръстикова захар - не съм я тествал, някои я ползват като заместител на кристалната, за да добави лек аромат на ром. Би трябвало да съответства по грамаж на кристалната.
3. Глюкоза, декстроза - най-лесно усвоимата захар от дрождите, ферментират я до край, но като еквивалент на грамаж би трябвало да се завиши с около 10-20% спрямо съответното количество кристална захар - примерно, ако сте добавяли традиционно по 5-7гр. на литър кристална захар, с декстроза или глюкоза - ще трябва 6-8гр. (Декстрозата е глюкоза на прах)
4. Същото но от озахаряване на царевичен грис - т.н. царевична захар, не знам дали тук се намира. Американските домашняри я ползват често - Corn Shugar. Възможно е и да е същото като декстроза, но не съм сигурен. Най-близо е до малцовия екстракт, но няма минерали и също се усвоява до край.
5. Фруктоза, мед, меласа ... според мен нямат място в бирата, но някои ги ползват.
6. Малцов екстракт - течен или сух, без значение. Разликата е в цената и в съхранението. 1кг. сух малцов екстракт се равнява на около 800 гр. кристална захар. Или ако дозирате 5гр. кристална захар на литър, от сухия малцов екстракт трябва да сложите 7гр. за да сеполучи същото газиране. Разликата е в неферментируемите захари, които не оголват тялото на бирата.
Течният малцов екстракт е по-евтин от сухия (и то доста) защото се получава по-лесно, но и защото в него все пак има вода - обикновено е с концентрация около 80%. Т.е. 1кг. течен екстракт има 800гр. екстракт и 200гр. вода.
За него дозирането трябва да се завиши още :
вместо 5гр. кристална захар - 9гр. течен малцов екстракт ще даде същата газировка.
Цената му е около 9лв. за кг. (сравнено с почти 20 за кг. сух)

Ползването на малцов екстракт, освен за тялото на бирата има и друг полезен елемент - той съдържа пълен комплект от минерали, такива каквито ги получаваме при озахаряването на основното количество мъст.
Когато се опитваме да газираме определена силна откъм алкохол бира в бутилката, дрождите изпитват няколко проблема :
1. Липса на минерали (защото са ги изконсумирали в началото на ферментцията).
2. Високо съдържание на алкохол.
3. Високо налягане в бутилката по време на газировката.

Всички тези фактори им влияят зле на кондицията и в определени случаи произвеждат лоши миризми.
Или недогазират бирата.Или някъде по средата.
Ползването на малцов екстракт възстановява минералния състав до някъде и с това подобрява действието на дрождите бутилката.
Има и специални дрожди за бутилкова газировка - те се ползват само за газирането. И то ако основните са добре утаени и почти липсват в бутилките.
Има ги вече и тях в магазина.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот alvinator » 12 Яну 2015, 22:49

Викторе, благодаря за подробната информация!
Като си говорим за декстроза/глюкоза, това може ли да се ползва? Намира се в аптеките.

Изображение
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот victoryvt » 13 Яну 2015, 12:02

Естествено, ама защо от аптеката ?
Там ще е скъпо.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот alvinator » 13 Яну 2015, 15:28

Никъде другаде не намерих глюкоза на прах. Толкова съм търсил явно, де..
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот daniel.trifonov » 13 Яну 2015, 17:58

Alvinator, иди в някой магазин за лабораторни реактиви и химикали. Там ще намериш много продукти с качество за хранителни/фармакопейни цели.
Аз лятото правих черешов ейл, но е доста странно като отпиеш - черешов вкус без сладост. Мислих да купя лактоза и да подсладя леко преди бутилиране. Лактозата не ферментира и сладостта си остава. ...В крайна сметка не стигнах до лактозата, защото във Варна нямаше, а не ми се плащаше доставка от София.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот alvinator » 17 Яну 2015, 19:32

Е, то като ще се вдигам с градския транспрот да търся магазин за реактивни материали (автобус, метро, такси), ще ми излезе същото като от аптеката :)

Някой пазарувал ли е нещо подобно онлайн?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот daniel.trifonov » 18 Яну 2015, 18:16

Онлайн -да, но пак му плащаш транспорта. Няма как иначе.
Звъниш на който си харесаш и си уговаряте транспорта.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот vsd » 18 Яну 2015, 22:46

Глюкоза на прах съм си взимал от Карфур, беше сложена заедно с някакви изгъзени био храни, а не на щанда със захарта. Това е в магазина им в The Mall на Цариградско. Иначе течна глюкоза в бурканчета има в Кауфланд, мисля че и с нея ще стане, като компенсирате съдържанието на вода. Не си спомням обаче какви бяха цените.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот victoryvt » 19 Яну 2015, 09:55

Последната доставка на малцов екстракт - светъл , течен с 80% съдържание е при цена за продаване 9лв. за кг.
Тъй че - ако ще купувате нещо дето няма да е малцово , а е по-скъпо от 9лв. за кг. - по-добре си купете малцов екстракт.
След време ако утъпчем пътеката, може цената да слезе и до 5-6лв. за кг. течен екстракт.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron